Hammond-párbaj az utolsó billentyűig

A „Hammond királynőjének” tartott Rhoda Scott szinte hazajár hozzánk, ezúttal azonban egészen egyedi produkcióval érkezik – Orgonák csatája címmel Varnus Xavérrel ad közös koncerteket. A premiert kedden tartották a Dohány utcai zsinagógában, az öt állomásból álló miniturné vasárnap a Papp László Sportarénában ér véget. A két budapesti helyszín között pedig Miskolcon, Debrecenben és Szombathelyen játszanak klasszikus és saját szerzeményeket.

A nem hétköznapi felállás előzménye sem mindennapi eset:Rhoda Scott és Varnus Xavér pár éve együtt szorultak be egy thaiföldi szállodaliftbe. Állítólag négy órába telt, mire a szerelőknek sikerült onnan kiszabadítani őket. A kényszerű összezártság alatt kedélyesen eltársalogtak egymással, majd a magyar orgonavirtuóz előkapta a hóna alól a tengerpartra gyakorlásként magával vitt olcsó, elemmel működő szintetizátorát. Kiderült, sok a közös kedvenc darab, egymás repertoárjából mutogattak a másiknak, mígnem azon vették észre magukat, hogy kiszabadultak a hotelfelvonó csapdájából. Varnus Xavér pedig elhatározta, mielőbb tető alá hoz egy közös produkciót gyermekkori bálványával.

Orgonák csatája, ezt a hangzatos címet adták a mostani koncertsorozatnak, utalva a több mint négyszáz éve a londoni Temple Churchben megrendezett sorozatra, ahol a kor két legnevesebb orgonamestere a templom két végében két külön orgonát épített fel. A hangszereken a leghíresebb orgonisták négy esztendeig „párbajoztak”, a vesztes darabot pedig egyszerűen elbontották. Ezúttal persze ilyesmiről szó sincs, a mostani magyarországi párbajsorozatnak egyetlen célja van: a publikum felhőtlen szórakoztatása. Az 1960-as években, az Egyesült Államokban komoly hagyománya volt az ilyen hangszerpárbajoknak. A klubtulajdonosok általában négy orgonistát hívtak egyszerre, a közönség pedig tapssal és éljenzéssel adta le voksát –eleveníti fel lapunknak nyilatkozva a 72 éves, régóta Franciaországban élő amerikai művész.

A Hammond újkori reneszánszával azonban ez a tradíció is feléledt. Bár koncertjein Varnus Xavér alapvetően klasszikus zenét, ő pedig dzsesszt játszik, ezúttal – az önálló szetteken túl – a közös részben kölcsönösen igyekeznek átvenni elemeket egymás stílusából. Előre megírt, szigorú forgatókönyv azonban nincs, a hangulatnak megfelelően várhatóan sokat rögtönöznek és bolondoznak. Mint az amerikai orgonaművésznő hangsúlyozta, őt amúgy is végtelenül inspirálja a közönség. Sokkalta jobban mint a stúdiók süket csendje, pályafutása alatt ezért is jelentetett meg zömében koncertlemezeket.

Elmondása szerint egyáltalán nem zavarja, hogy amerikai létére szülőhazájában sokkal kevésbé lett ismert, mint Európában. Amúgy is több mint negyven éve él az „öreg kontinensen”, teljesen átvette az európai életvitelt, mondhatni, itt érzi magát otthon.

A New Jersey állambeli Dorothyban született Rhoda Scott – akinek édesapja metodista lelkész volt – amúgy hétévesen érintett először Hammond-orgonát. Varnus Xavér szintén hét volt, amikor először hallotta a sokak által egyszerűen Mezítlábas Orgonistának nevezett előadóművészt. Scott kezdetben csak dzsesszkoncerteken vette le a cipőjét, klasszikus előadásain sokáig magán hagyta. Mígnem rájött, semmi szükség a megkülönböztetésre: műfajtól és alkalomtól függetlenül jobban érzi a hangszert – mezítláb.

Rhoda Scott
Rhoda Scott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.