London, a mozigyár

A film nagy üzlet. Ez abban a pillanatban egyértelművé vált, amikor a Lumiere testvérek 1895-ben megtartották az első filmvetítést. A filmipar bevétele azonban csak a dolog egyik oldala: a mozgókép kicsivel több mint százéves története során megteremtette például a filmturizmust is. Ennek egyik világfővárosa London.

„Ha fotózni akar, akkor legyen szíves némi adományt helyezni a gyűjtőbe” – szólít fel a kedvesnek épp nem mondható eladónő a londoni Notting Hill városrészben található, Portobello Road 142-es szám alatti üzletben. Bár a bolt elvileg cipőket kínál eladásra – drága, de elképesztően ronda lábbeliket –, sokkal többen térnek be ide, mióta itt forgatta Richard Curtis a nagy sikerű Sztárom a párom című vígjátékát. (A filmben ez volt a Hugh Grant alakította William Thacker könyvesboltja.) Ha mégis volna valaki, aki ezt véletlenül nem tudja, jó néhány plakáttal juttatják az eszébe, és ha az ember kellően adakozó (öt font a tarifa), akkor még beszélgetni is hajlandó a hölgyemény. Fakó unalommal az arcán elmeséli, hogy igen, tényleg itt történt a dolog, de itt csak Hugh Grant jeleneit vették fel, a Julia Robertsszel közöseket már nem, mivel az annak idején még a legnagyobbnak számító hollywoodi díva inkább stúdióban szeret dolgozni, nem a kíváncsi járókelők tekintetének kereszttüzében. Még azt is megtudjuk, hogy mindössze néhány lépésre van innen a filmben látható híres kék ajtó, azaz a Thacker-rezidencia bejárata. Ez annak idején a rendező, Richard Curtis saját lakásának a kapuja volt, amelyet először átfestetett feketére, majd elköltözött. „Biztos ő is unta a sok turistát” – hangzik el az „autentikus” magyarázat.

Sokkal hálásabb közönsége van viszont a Borough Marketen található Globe Pubnak – e fölött lakott Bridget Jones a filmváltozatban –, hiszen itt rögtön többen ugranak, hogy sörgőzös mámoruk ellenére lelkesen bizonygassák: bizony ők is itt voltak a forgatás során, melyről konkrét emlékeik is vannak.

A filmturista Londonban kifejezetten gyakori jelenség. Az Oxford Economics még 2007-ben végzett kutatása alapján kiderült: az országba belépő külföldi látogatók tíz százaléka azért érkezik, hogy élőben megnézze kedvenc filmjeinek forgatási helyszínét. Például a Rettenthetetlen és a Rob Roy című mozikban is „szereplő” Wallace Memorial forgalma 300 százalékkal nőtt mozis karrierje óta, de a Harry Potter-filmekben szereplő helyszínek népszerűsége is legalább a duplájára emelkedett. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolává „átvarázsolt” Alnwick Castle iránti érdeklődés viszont 230 százalékkal lett nagyobb, míg a legújabb Sherlock Holmes-mozi a Baker Streetnél található Holmes múzeum forgalmát dobta meg a triplájára. Nem rossz eredmény ahhoz képest, hogy a gyűjtemény egy kitalált személynek állít emléket. A szakma szerint azonban most A király beszéde című, Oscarokkal elhalmozott kosztümös dráma helyszínei számítanak a legfrissebb slágernek a kikapcsolódó (?) filmőrültek szemében. Így az elkövetkező hónapokban például a filmben a westminsteri apátságot helyettesítő Ely-i katedrális népszerűsége is exponenciális módon fog nőni.

Az óriási érdeklődés nem véletlen. London a világ városai közül a filmesek által a harmadik „legfoglalkoztatottabb”, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy naponta mintegy 35 stáb forgat ott épp valamit. Magyar produkció is előfordul olykor, például Goda Krisztina rendező 2008-ban forgatott egy jelenetet az angol fővárosban a Kaméleon című filmjéhez: ebben az éjszakai szcénában Csányi Sándor sétál, majd int le egy klasszikus fekete taxit.

–A Sohóban forgattunkegyetlennapot, és mivel ez a londoni felvétel már a forgatás végét jelentette, mindenki vidám és felszabadult volt – emlékszik vissza Goda Krisztina, hozzátéve, hogy az engedélyeztetéseket és feladatokat Kemény Ildikó producer vezényelte le. Megkerestük a szakembert, aki egyébként számos külföldi produkciót is hoz Budapestre: állítja, Londonban sokkal könnyebb megszervezni egy forgatást, mivel a 33 kerületre osztott városban létrehoztak egy szervezetet, a Film Londont, mely a filmesek kívánságainak igyekszik központilag eleget tenni. Nem mellékesen a szervezet 2004-es megalakítása óta a Londonban forgó filmek száma mintegy 30 százalékkal nőtt. (A magyar fővárosban egyelőre nincs ilyen szervezet, a produkcióknak minden kerülettel külön kell megegyezniük, akik ráadásul a nemzetközi trendekhez képest igen magas árat kérnek.) Kemény Ildikó elmondta: amikor megkereste a Film Londont, és felvázolta, hogy egy igen kis költségvetéssel készülő magyar filmről van szó, „kiközvetítették” egy location managerhez, akivel megállapodott, és aki minden papírmunkát és egyéb engedélyeztetést lebonyolított. Az is szempont volt, hogy a városnak egy olyan részén dolgozhassanak, ahol nem kérnek pénzt a területért, ehhez képest végül sikerült a Piccadily környékére engedélyt szerezni. Mert Londonban tudják: a film hosszú távú befektetés.

Érintsd a kriptonitot!

Az elszánt filmturistának kötelező megálló a London Film Museum.

A 2008-ban nyílt intézmény tárlatai a filmes kellékekre, kosztümökre koncentrálnak. Megtapogathatunk például egy nagy kriptonit sziklát az első Superman-moziból, de itt van az a fémtömb is, melybe befagyasztották Han Solót A birodalom visszavág egyik utolsó jelenetében – persze mindkettő műanyag, amiről a saját kezünkkel is meggyőződhetünk. Nem szabad viszont hozzányúlni a Little Nellie című összerakható helikopterhez, melyen Sean Connery mint James Bond repkedett az 1967-ben készült Csak kétszer élszben. Ez állítólag ma is üzemképes, ami apró bizonyítéka annak, hogy nem minden a komputeres animáció.

 

A Notting Hill (Sztárom a párom) című filmben szereplő üzlethelyiség még ma is a rajongók zarándokhelye
A Notting Hill (Sztárom a párom) című filmben szereplő üzlethelyiség még ma is a rajongók zarándokhelye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.