Szellemidézés

Mindenki pontosan tudta, hogy Duke Ellington neve egyet jelent A Dzsesszel.

Az elmúlt ötven év legjelentősebb dzsessz-személyisége – állítólag ezt mondta Duke Ellingtonról Alistair Cookemajdnem harminc éve. A legekkel mindig bajban vagyok, büdösek, azért. A legszebb soha nem a legszebb, a legjobb soha nem a legjobb, mindig van legebb leg. Hagyjuk is.

Hagynánk. De hajlunk rá, hogy Duke Ellingtonnal kapcsolatban talán mégis hitelt kéne adni még egy ilyen merész kijelentésnek is. És korántsem csak azért, mert a bennünk valahol mélyen azért megbúvó tekintélytisztelet pukedlivel adózik a 2004-ben elhunyt Cooke-nak, az angolszász újságírás nagy öregjének. Inkább mert ez az Ellington tényleg zseniális csávó volt.

Nemcsak a működése alatt írt több mint kétezer (2000) dal mián, amelyek között olyan örökbecsű, sztenderddé váló szerzeményeket találunk, mint az It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing), vagy az Afro-Eurasian Eclipse, hogy mondjunk egyet hosszabb darabjai közül is – szóval, nem csupán ezért. Hanem például a műfaj területén bevezetett újításaiért. Ha negyvenmil lióért azt kérdezik maguktól, ki terjesztette el, hogy a dzsesszben az énekhang egyenrangú hangszerként használható, nyugodtan vágják rá: Duke Ellington. Tegyenek így akkor is, ha a Jungle Style atyjára kérdez rá a tenyérbemászóanmosolygó műsorvezető – már vihetik is a nagy lét.

Ötvennégy éves zenekarvezetői pályája alatt sokféleképpen hívhatták bandáit, mindenki pontosan tudta, hogy Ellington neve egyet jelent A Dzsesszel – a mindenkibe beletartozik a szegény szerencsétlen Nixon elnök is, aki 1969-ben a legmagasabb amerikai polgári kitüntetéssel jutalmazta őt.

Ellington 27 éve hunyt el, öröksége viszont alighanem fennmarad, amíg akad akár egy, egyetlen egy füstös dzsesszlokál is a világon. Olyan messzire nem látunk előre azért - ami biztos, hogy április 5-én a Budapest Kongreszszusi Központban játszik a Duke Ellington Orchestra, amely 2007 óta járja a világot, így népszerűsítve a mester zenéjét.

Ott leszünk, In a Sentimental Mood.

Top 5

1. LISZT FERENC KAMARAZENEKAR

Liszt F erenc kamarazenekar A Balaton Kongresszusi Központban, Keszthelyen április 6-án 19 órától.

2. VARNUS XAVÉR ÉS RHODA SCOTT

Orgonák csatája a Dohány utcai zsinagógában április 5-én 19 órától.

3. KLUKON EDIT ÉS RÁNKI DEZSŐ

Liszt művei a Magyar Rádió Márványtermében április 7-én 18 órától.

4. SLAYER

A metál doyenjei a Papp László Arénában április 8-án 20 órától.

5. ZVONKO BOGDAN

Balkáni mulatós a Merlinben április 9-én 22 órától.

Ellingtonnal a hőskorban
ellingtonnal a hőskorban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.