Felnőtt mesék

A Dekameron, a Canterbury mesék és az Ezeregyéjszaka virágai a szexualitás körül forognak.

A múlt századi olasz és európai kultúra egyik legvitatottabb filmrendezőjének trilógiáját vetíti a Filmmúzeum három áprilisi vasárnap estén. A műveivel és nyíltan vállalt homoszexualitásával is botrányokat kiváltó Pier Paolo Pasolini a hetvenes évek elején vitte filmre a világirodalom három talán legizgalmasabb erotikus mesegyűjteményét. A Dekameron, a Canterburymesék és az Ezeregyéjszaka virágai a szexualitás körül forognak, talán ezért is nyerték el könnyen a hivatalok ellen-, és a kritikusok rokonszenvét.

A Bocaccio Dekameronjából, a pestis elöl menekülő társaság esti meséiből készült, nyugat-berlini filmfesztiválon Ezüst Medve-díjjal kitüntetett filmben a szereplők többsége amatőr volt, miként az Élet trilógia címmel emlegetett filmhármas másik két darabjában is. Az angol Dekameronként is ismert Canterbury meséket az olasz cenzúra szeméremsértés miatt tiltotta be, sokak szerint közönséges szexkomédia, Berlinben azonban másképp gondolták: a film 1972-ben Arany Medvét nyert. Magyarországon csaknem évtizedes késéssel hétköznap délelőtti vetítéseken mutatták be a Filmmúzeumban, ami akkor még nem televíziócsatorna, hanem mozi volt a Dohány utca és a Nagykörút sarkán. A ’74-ben cannes-i különdíjat nyert, autentikus helyszíneken forgatott, „bennszülött” amatőr szereplőket felvonultató Az Ezeregyéjszaka virágai pedig még úgy is kereskedelmi sikereket ért el, hogy az Egyesült Államokban X kategóriás lett félre nem érthető szexuális utalásai okán.

A szegényekkel és elesettekkel mélyen empatikus, öntörvé nyűen vallásos, kíméletlenül igazságos költő, gondolkodó, filmrendező Pasolinit egy évvel a trilógia befejezése után, 1975 őszén ölték meg a Róma melletti ostiai tengerparton. Ott ahol a homok fekete, és ahol hajnalonkéntma is „aranykeresők”, azaz Róma szegényei napi betevőt remélve kutatnak a turisták elveszített tárgyai után.

Infó

PASOLINI FILMJEI A FILMMÚZEUMON: ápr. 3., 22.00 Dekameron, ápr.10., 22.05 Canterbury mesék, ápr. 17., 22.00 Az Ezeregyéjszaka virágai

Top 5

1. MACI LACI

A Yellowstone Park piknik kosarai nincsenek biztonságban. Maci Laci 3D-ben Eric Brevig amerikai–új-zélandi animációs filmjében április 7-től.

2. KEDVES SZOMSZÉD

Négy ember összekapcsolódó sorsa Mikkel Munch-Fals feliratos dán filmjében.

3. WOMB - MÉH

Fliegauf Benedek első angol nyelvű filmje egy szerlmi történet.

4. MENEDÉK 

Francis Ozon filmdrámája fiatalokról, heroinról.

5. DVD - ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC

Egy Disney-hercegnő szabadulása a toronyból.

Canterbury mesék – alulnézetben
Canterbury mesék – alulnézetben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.