Csitrakárí

Az indiai táncokban a kéz- és lábmozdulatok egytől egyig jelentéssel bírnak.

Olvasóink többsége feltehetően nem tudja, mi az a csitrakárí. Hindiül ez képcsinálót, magyarán festőt jelent. Nagybetűvel írva viszont egy táncjáték címe, amely az Indiába elszármazott és ott majd egy évszázadot megélt magyar festőművész, Brunner Erzsébet történetét meséli el – táncban. Aki színpadra viszi, az indiai táncművészet hazai „nagyasszonya”, Somi Panni. Az ELTE-n indológia szakon végzett Somi Panni mindig is vonzódott az olyan ősi gyökerű kultúrákhoz, mint amilyen például az indiai. Ennek egyik megjelenési formája a hindu vallási és irodalmi elemekre épülő tánc, amelynek megismerését, minél tökéletesebb elsajátítását és továbbadását életcéljául választotta.

Azonban mármidőn Madrasz (amai Chennai) leghíresebb iskolájában, a Kaláksetra művészeti akadémián a műfaj szigorú délindiai gurujaitól tanulta a speciális mozgásnyelvet és -technikát, eldöntötte: ő nem lesz indiai táncos, hanem alázattal és nehéz munkával megszerzett tudásának átemelésével közelebb hozza a távoli szubkontinens kultúráját Európához, Magyarországhoz.

Amihez természete -sen birtokosává kellett válnia annak a kifejező erőnek, ami a bharatanátjam, a kathak és más indiai táncok szerves tartozéka (a kéz- és lábmozdulatok, a test helyzetváltozásai egytől egyig jelentéssel bírnak), de idehaza azt is el kellett érnie, hogy a távoli mitológiában járatlan néző ismegértse:mit kíván kifejezni az előtte hajladozó táncos vagy egész tánccsoport a mozdulataival. És ezt igyekszik elérni az általa kinevelt, örvendetesen növekvő művészcsapattal is. A „sztorit” gyakran Indiában is a fellépés előtt szóban vagy írásban ismertetik – Somi Panni azt tekinti teljes sikernek, ha e nélkül is élményt jelent, célba talál a produkció.

Infó

CSITRAKÁRI – április 5., május 17. 19.30, nemzeti Táncszínház (Budapest I., Színház u. 1–3.)

INDIAI TÁNCKÉPEK – április 15. 19.00, Hagyományok Háza (Budai Vigadó, Budapest I., Corvin tér 8.)

BŐVEBBEN: www.bharatanatyam.hu

Top 5

1. RÓMEÓ ÉS JÚLIA

a Varju Kálmán és Bata Éva Eszenyi Enikő rendezésében a Vígszínházban 4-én, 7-én és 8-án este 7-kor.

2. BONI ÉS KLÁJD KEREKET OLD

Két magányos gyerek a Kolibri Fészekben 4-én és 5-én délelőtt.

3. INTELLIGENS SZERVIZ

Kaposvári színi hallgatók előadása Jeles András rendezésében a Kaposvári Egyetem művészeti főiskolai karon 4-én este 7-kor.

4. SCAPIN FURFANGJAI

Moliere vígjátéka a Városi Hangversenyés Kiállítóteremben Zalaegerszegen 5-én és 6-án este 7-kor.

5. MESETOLVAJOK

Ellopták a mesék végét! Egy kisfiú keresése a Picaro Művészeti Produkciós Műhely előadásában az Eötvös10-ben április 9-én délelőtt 9-kor és 11-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.