A világ valódi természete

Ez a kiállítás nemcsak szép, de kicsit lehalkítja a világot is.

...tévhitek sűrűsége..., előbb ez a mondattöredék villan szemünkbe. Aztán meg az: ...üdvötök és boldogságotok származik belőle... Majd: ...bármely rendből származó ember otthonából az otthontalanságba távozik..., végül egy kérdés: vajon örökkévaló a világ? A szavak, mondatrögök színes képeken futnak keresztül, olykor az erőteljesen ragyogó, egymásban feloldódó foltok gyönyörű rendszere mögé bújnak, máskor eléjük masíroznak, egyébként pedig Buddha példabeszédeiből érkeztek Swierkiewicz Róbert Folyamút könyv című festménysorozatának lapjaira. Swierkiewicz ezekben a képekben újra egymás mellé tereli a legfontosabb gondolatokat, az ember által a természetből szertehurcolt színeket, de még a természet erőit is. Hogyan is értsük ezt? A Petőfi Irodalmi Múzeum mostani kiállításán látható Folyamút könyv 86 lapja 1994 és 2004 között készült mégpedig úgy, hogy a művész a képek alapjául szolgáló különleges merített papírokat éveken keresztül cipelte magával a nagyvilágban, Indiába többször is elvitte őket, de megfordultak ezek a lapok Európa több országában, a Duna mentén, kezelte őket élő folyami vízzel, iszappal, átmeg átfestette, szárította szélben, forró napon, elkészítésük afféle rituális folyamat volt, bensőséges párbeszéd a természettel.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a falakra került még Swierkiewicz Lélekvándorlás/ Vándorló lélek (2000–2001) című sorozata is: az Upanisadok szövegei mellé rendelt kicsi festmények, és ezeket a lapokat sem csak a művészeti alkotásnak tekinti az ember, hanem valamiféle meditációs objektumnak is, szelíden érdeklődő odafordulásnak a világ belsejéhez, valódi természetéhez, amelyhez közel kerülni csak nagyon keveseknek adatik meg.

És akkor még nem beszéltünk a tárlat harmadik sorozatáról, a Ganga­ könyvekről, amely négy darab, egyenként ötven darab, mindkét oldalán megfestett lapból áll, a testes kötetetek szellemi inspirációját a három bölcs majom adta, a néma, a vak és a süket, hozzájuk jött egy negyedik, amelyik mindent tud, minden képesség birtokában van.

Ez a kiállítás nemcsak szép, de kicsit lehalkítja a világot is, amely ezért cserébe itt­ott megvillantja a látogatók számára valódi természetét.

Infó

FOLYAMÚT INDIÁBAN

Swierkiewicz Róbert festőművész kiállítása a Petőfi Irodalmi Múzeumban május 2-ig látható. (Április 27-én a művész tárlatvezetésével.)

Top 5

1. JANI A TALPÁN

Kovách Gergő szobrász kiállítása a DOvin Galériában

2. A MAGYAR HAJÓÉPÍTÉS GYÖNGYSZEMEI

Clark Ádám úszódaru, hadihajók és luxusgőzösök a Közlekedési Múzeumban.

3. PRESSBURG

Zselinsky Miroslav fotográfus kiállítása Pozsonyról - másképp.

4. TURNING TOURIST

Luc Degryse, belga animációs művész kiállítása a Ponton Galériában.

5. 18 OIROS ALMA

Elekes Károly festőművész kiállítása a Memoart Galériában.

Swierkiewicz Róbert képe a Folyamút könyv című sorozatból
Swierkiewicz Róbert képe a Folyamút könyv című sorozatból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.