A bank színre lép

A magyar kulturális életben eddig példátlan módon nyílt levélben tiltakozik a CIB Bank „magatartása” ellen a Magyar Producerek Szövetsége és a Tivoli-Filmprodukció Kft. Az utóbbi cég az elmúlt években több film gyártására nyert el összesen 300 millió forint értékű támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítványtól.

Mivel az MMKA az általa támogatott filmeket csak utólag, elkészültüket követően finanszírozza, a bevett szokás szerint a gyártó cégek a közalapítvánnyal szerződésben lévő bankokkal kötnek a támogatási összeggel megegyező hitelszerződést. A Tivoli-Filmprodukció a CIB-el szerződött, és 260 millió forint hitelt le is hívott. A Kálomista Gábor és Szekeres Dénes producer által szignált, Surányi Györgynek, a CIB Bank Zrt. igazgatósága elnökének címzett levél most felelősségre vonja a bankot, mivel annak magatartása csődközeli helyzetbe sodorta az egyik legrégebbi magyar filmgyártó céget, a Tivoli-Filmprodukció Kft-t. A CIB fedezetcsökkenésre hivatkozva egyoldalúan felmondta ugyanis a hitelszerződést, és a teljes hitelösszeget követeli viszsza. A cégre inkasszót vetettek ki, a számláit zárolták, valamint a fedezetként szolgáló ingatlanok kiürítésére és átadásra szólították fel.

A levélírók elismerik ugyan, hogy ez a sajátos helyzet nem független attól a ténytől, hogy a Fidesz-kormány 2010 decemberében határozatot hozott az MMKA működésének felülvizsgálatáról, a filmtámogatási rendszer átalakításáról. Ellenben azt is hangsúlyozzák: szerintük fel sem merült, hogy az MMKA által megítélt támogatásokat a már legyártott produkciókra ne fi zetnék ki a bankoknak. Ezért a CIB lépését jogellenesnek tartják. Nem mellékesen, további 39 produceri iroda van hasonló, rendkívül szorongató helyzetben, csak velük szemben a bankok még nem jártak el – állítólag most még kiváró állásponton vannak. Mindenesetre a helyzetet bonyolítja, hogy azt sem lehet tudni, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az MMKA egyáltalán szerződött-e már a közalapítvány idei 1,035 milliárdos költségvetési támogatásáról. Ami biztos, hogy a fi lmes alapítvány működési költségeit radikálisan csökkentették, máris megfelezték a munkatársak létszámát és a megmaradók jövedelmét. Az MMKA tartozásállománya 7,8 milliárdra nőtt tavaly, ebből mintegy 5,4 milliárd a bankhitel-tőketartozás, mintegy 1,5 milliárd a szerződésben rögzített adósság (filmekre már megítélt, ki nem fi zetett összeg), és további csaknem 1,5 milliárd az egyéb szerződési kötelezettség.

A levélírók szerint a CIB azzal ellentmondásos helyzetbe sodorta magát, hogy nem várta meg a kormány döntését az új finanszírozási rendszerről. Igaz, szakmai körökben terjedő pletykák szerint a döntéshozók tervei között nem feltétlenül szerepel a szakma teljes konszolidálása, azaz az MMKA összes tartozásának rendezése. Innen nézve a CIB döntése is jelzésértékű: ők minden egyes fi llér tartozást be akarnak hajtani. Hovatovább olyan hírek is keringenek szakmai körökben, melyek szerint a közelmúltban filmügyi „válságmenedzseri” kormánybiztossá kinevezett Andy Vajna már egyezkedik a bankokkal az állami fedezetű filmes tartozások összegéről, esetleges kármentesítésről. Ennél a helyzetnél persze sokkal egészségesebb lenne, ha vagy a NEFMI, vagy Andy Vajna végre a nyilvánosság elé lépne, és közölné a „megoldásokat”. Erre azonban a szakmabeliek tippjei szerint még legalább április közepéig várni kell.

Miután a kormány az MMKA működésének és pénzügyi integritásának felülvizsgálatáról, majd a közalapítvány finanszírozásának jelentős csökkentéséről döntött, az MMKA arról tájékoztatta a finanszírozásban érintett pénzintézeteket, hogy nem áll módjában teljesíteni szerződés szerinti kötelezettségeit – mondták lapunknak a CIB-nél. Miután a Tivoli-Filmprodukció Kft.

hitelének fő fedezete az MMKA-forrás lett volna, a bank új megoldást keresve – a piaci realitásoknak megfelelő – javaslatokat tett a társaság tulajdonosa és vezetői felé annak érdekében, hogy a jövőben is finanszírozhassa a vállalkozást. A tulajdonos visszautasította az együttműködést, és nem állt elő a CIB számára elfogadható megoldási javaslattal sem. A banknak törvényi kötelessége ilyen helyzetben, hogy – betéteseinek védelme érdekében – lépéseket tegyen, ami megtörtént – tették hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.