Kor és utókor

Alkotó művészeknél nehezen tudunk szabadulni az utókor emlegetésétől, mintha nem lenne elegendő, hogy valaki a saját korának tud fontos dolgokat mondani, az a lényeg, hogy a meg sem születetteket is foglalkoztassa az, ami nekünk fájt vagy nekünk volt jó. A ma nyolcvan éve született Szokolay Sándorral azért van könnyebb dolgunk, mert egyszerre vagyunk kortársai és utókora, aktív komponista, de olyan hamar lett országos és világhírű, hogy közben üzenet a múltból, a hatvanas évekből, amikor megírta máig legnépszerűbb és még tegnap is játszott operáját, a Vérnászt, két évvel később pedig átvette a Kossuth-díjat, abban a korban, amikor az még ért is valamit.

Korán kezdte, de tehetséges volt, hogy mennyire, ahhoz elég meghallgatni a tizenéves korában írott zongoradarabokat. A művek számára egyébként nagy segítség, ha a zeneszerző idén ugyancsak kerek évfordulót ünneplő fia, Szokolay Balázs játssza, de hallatszik valószínűleg minden formában: aki ezeket írta, annak helye van a pályán.

A hely el is lett foglalva, Szokolay Sándor a kor, a hatvanas–hetvenes évek reprezentatív zeneszerzőjévé vált, nyilván azért is, mert szerette a reprezentatív műfajokat: operákat, oratóriumokat, versenyműveket írt. A reprezentativitás az alkotót bizonyos kompromiszszumokra kényszeríti, amit körülbelül látni is az évtizedek címválasztásaiban, A tűz márciusától a Hazának szentelt áldozaton át a Szávitriig, de a témákban körültekintő Szokolay Sándor a zenét illetően nagyon határozottan ment és megy a maga feje után. Divatos vagy nem divatos, sikeres vagy kevésbé sikeres, azt a zenét írja, amely neki is tetszik.

Vissza kellene tekinteni a nyolcvanadik születésnapon, de talán izgalmasabb, ami előttünk van. Szokolay Sándornak így is óriási a múltja. Ha 1975-ben megállítják az utca emberét azzal, hogy mondjon egy kortárs zeneszerzőt, nagy eséllyel mondta volna Szokolay Sándort. Ma nagy eséllyel nem mondana egyetlen nevet sem. Pedig az életmű itt van, nem csökken, csak gyarapodik. Tartozunk magunknak a földolgozásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.