Művészcsapatok ellentámadása a Király utcában

A Király utca 2005-ben horribilis pénzekből felújított, Nagymező utca és Károly körút közti részéről gyakran és szívtelenül írunk e hasábokon; pont fordítva szeretnénk, de hát nem megy, a szakasz már átadása után fél évvel úgy nézett ki, mintha komplett hadosztályok gázoltak volna át rajta lánctalpakon, menet közben meggyőzve a helyi publikumot, hogy úgy lesz a legjobb, ha maga is kiveszi a részét az általános barmolásból.

A Király utca 2005-ben horribilis pénzekből felújított, Nagymező utca és Károly körút közti részéről gyakran és szívtelenül írunk e hasábokon; pont fordítva szeretnénk, de hát nem megy, a szakasz már átadása után fél évvel úgy nézett ki, mintha komplett hadosztályok gázoltak volna át rajta lánctalpakon, menet közben meggyőzve a helyi publikumot, hogy úgy lesz a legjobb, ha maga is kiveszi a részét az általános barmolásból.

Az összkép azóta sem javult. A gusztusosnak szánt kövezet kráterekkel tagolt aknamező, a kiemelt virágágyások szemétlerakóként és kutyavécéként hasznosulnak, a parkolásgátló nemeskő oszlopok egy része ki van törve, a másik része el, a padok támlái több helyütt hiányoznak, csakúgy, mint a szemeteskosarak – és ez csak a talajszint. A boltok negyede-harmada réges-rég üres, ennek megfelelően is néz ki, sok homlokzat utoljára Ferenc József császár és apostoli király derűs öregkorában látott festéket utoljára, igaz, minek is álmodoznánk festékről, ha nincs mire rákenni – ahhoz vakolat is kéne. Az elhíresült Király utca 40.-en már a dúcok is vénülni kezdtek, és az ugyancsak nemrég összerakott Kazinczy utca sarki játszóteret is sikerült csúnyán lelakni. Jószerével csak a Károly körút felőli száz-százötven méteres szakaszra lehetne ráfogni, hogy úgy-ahogy rendben van, bár arra se olyan könnyen.

Ebben a siralmas közegben (mások mellett) huszonkét lakberendező- és dizájnboltos próbál meg boldogulni, akik egy ideje belátták: ha nem indítanak mozgalmat a kondíciók javításáért, lassan ők is szedhetik a sátorfájukat. Afféle fiesztákkal kezdték a figyelemfelkeltést: 2009 közepén kilenc üzlet hirdettemeg, hogy egészen este tízig várja az érdeklődőket, különféle programokkal, étellel-itallal, ugyanazon év novemberében már tizenhat, tavaly márciusban pedig egy kivételével az összes, azaz mind a huszonegy – riksákkal szállították a népet a Lakástrend kiállításnak otthont adó Műcsarnokból a Király utcába.

A huszonegy bolt, amely időközben – Király utca – Design utca néven – klasztert alakított, már nagyobb ívű terveket dédelget. Mint azt a formáció alapítójától, az egyik lakberendezési bolt tulajdonosától, Landwehr Klárától megtudtuk, az első tennivaló az egyelőre senkinek sem kellő önkormányzati bérházak üres üzlethelyiségeinek átmeneti újranyitása. E hajdani műhelyekbe és üzletekbe mindenekelőtt fiatal képzőművészeket szeretnének becsalogatni, akiktől az elképzelések szerint csak a rezsiköltséget kérné el az önkormányzat, és még valami jelképes összeget. A konstrukcióval mindenki jól járna: az ifjú festők, szobrászok, formatervezők olcsó műteremhez jutnának, az önkormányzatok pedig megsprórolnának egy jókora kiadást. A helyhatóságoknak eddig két helyiséget sikerült fogadóképessé tenniük, de a klaszter ígéretet kapott arra, hogy felgyorsítják a helyek felszabadítását. Csak a VII. kerületi (páratlan) oldalon huszonegy, az elképzelt funkcióra, tehát nyitott műhelygaléria kialakítására alkalmas helyiséget számoltak össze, és a VI. kerületi oldalon is van vagy fél tucat. A pezsdítéshez persze a külcsínen is javítani kell, mint fentebb vázolni próbáltuk, nem is keveset. A lehangoló tűzfalak befestésével indítanának, sőt indítanak: április 21-ére nagyon kellemessé és barátságossá varázsolják a már említett Király/Kazinczy utcasarki játszótér fölé magasodó falazatot. A munkát a Neopaint nevű művészcsapat vállalta, ingyen, a hozzávalókat a világ egyik vezető festékgyára adja, szintén ingyen.

Az önkormányzatok, a városvédők, a hivatásos és civil örökségvédők támogatását élvező klaszter a homlokzatokat is feldobná. E falakra – angol kertészeti mintákat követve – érdekes formákat, alakzatokat kiadó kúszónövényzetet futtatna fel. A Bel-Budapesthez hasonlóan helyszűkös nyugati városokban egyre kedveltebb ez a megoldás, nagyjából úgy hívják, hogy vertikális parkosítás. A szétesőben lévő és a szintén meglehetősen sorstalannak látszó Király utca 40.-re egy 1200 négyzetméteres fedőhálót álmodtak, ez is a zöldérzést fokozná: a hálón lévő ábrázolat festett erdőt idézne. Landwehr Klára kérdésünkre közölte, természetesen minden támogatást szívesen fogadnak, de maguk is megmozgatják az összes mozgatható követ: március elsejétől módjukban áll európai pénzekre pályázni, másrészt ugyanerre lehetőségük nyílik majd Bécs VII. kerületével vállvetve is, amely a Király utcai kereskedők közreműködése nyomán Budapest VII. kerületének testvérvárosa lesz. Mint tudott, az unió az efféle interrégiós törekvéseket különösen szívesen támogatja – a kilátások tehát legalábbis biztatóak.

A pezsdítéshez a külcsínen is javítani kell
A pezsdítéshez a külcsínen is javítani kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.