Modern alvilág

A jajveszékeléstől hangos, vihar tépte alvilág bugyraiban a bűnös lelkek saját személyiségükbe zárva nyerik el életfogytig tartó méltó büntetésüket.

Különleges utazásra hívja né zőit a Maladype Színház társulata március utolsó estéjén. Hét évszázados klasszikust mutatnak be a Trafóban egyáltalán nem klasszikus módon. Dante Isteni színjátékának Poklába viszik a közönséget.

A tízéves Maladype Színház a kerek évfordulót, és kalandos utazásait ünnepli a könnyednek semmiképp sem mondható eposszal, és elsőként – megtartva a szerzői sorrendet – a legzordabb helyszínre, a Pokolba szállnak alá. A jajveszékeléstől hangos, vihar tépte alvilág bugyraiban a bűnös lelkek saját személyiségükbe zárva nyerik el életfogytig tartó méltó büntetésüket a szabadulás reménye nélkül. Dante tudomásul veszi többek között a közömböseknek, a pogányoknak, a szerelem halottai nak, a pénz rabjainak, az erőszakosoknak és a hízelgőknek a büntetését, mindenkivel másképpen szubjektív a viszonya. A bűnösök részesei írói elutasításnak, szánalomnak, és gőgös fölénynek is.

Egy hónapja a kísérletező kedvű – nemcsak kategóriájában, hanem szellemiségében is – független Maladype társulata még kalandorkedvű civileket keresett e bűnös lelkek szerepére. Március 31­én este kiderül, mire jutnak a pokolba szállással a színház állandó társulatának profi tagjai, a vendégművész Ladányi Andrea Vergiliusként, az ütőhangszeresek és a 35 színházi előélet nélküli civil, azaz kívülállók és bennfentesek együtt.

Az előadásban Babits Mihály klasszikus fordítása mellett hallható lesz Nádasdy Ádám új, kifejezetten erre az alkalomra készített verziója is. A színház pedig nem egyszerű utazással kecsegtet: eksztatikus, modern látomásokkal teli, túlvilági középkori víziókat ígér az emberről és a művészről a pokolbeli kaland során.

Infó

DANTE ALIGHIERI:POKOL

Trafó Kortárs Művészetek Háza, március 31-én este 8-kor.

Top 5

1. XXI. MAGYAR STÚDIÓSZÍNHÁZI FESZTIVÁL

az egri Gárdonyi Géza Színházban március 27.–április 2. között.

2. EGY ÉLET E TÁNC...

A 80 éves Novák Ferencet köszöntik a Vígszínházban március 28-án este 7-kor.

3. A LÁTHATATLAN KÉZ

Musical Eszter könyve alapján aSpinoza Ház előadásában az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án este 7-kor.

4. A JÉG

A Krétakör és a Nemzeti Színház közös produkciója a Nemzeti Színházban március 28-án este 7-kor.

5. GALAXIS ÚTIKALAUZ STOPPOSOKNAK

Douglas Adams kultregényét ketten játsszák a Szkéné Színházban április 2-án este 8-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.