Melegfelvonulás kontra Múzeumok Éjszakája

A Meleg Büszkeség Menete miatt idén néhány nappal később tartják a Múzeumok Éjszakáját Budapesten, mint vidéken. A hagyományosan a nyári napforduló idején és mindig szombaton rendezett múzeumi eseménynek eddig is igazodnia kellett más budapesti tömegrendezvényekhez, például a felvonulási téri Kapcsolat koncerthez.

Tapasztalatból tudják ugyanis a szervezők, hogy ha a nagyszabású ingyenkoncerttel együtt rendezik a múzeuméjt, akkor túl sok potenciális látogatót veszítenek. Arról, hogy a melegfelvonulás mennyiben érintené őket, arról eddig nem volt tapasztalatuk, mert nem ütközött a két esemény (tavaly például július 4-én volt a melegfelvonulás). Idén június 18-án, szombaton azonban érintené egymást a két rendezvény, így a Múzeumok Éjszakáját Budapesten áthelyezik június 24-re, a következő hét péntekére. Vidéken azonban marad a múzeumi éjszaka 18-án.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól a következő indoklást kaptuk az időpont-változtatással kapcsolatban: „A Meleg Büszkeség Menetét a Fővárosi Bíróság engedélyezte, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság azon a napon legalább 19 óráig biztosítja a menet meghosszabbított útvonalát. Ezután kezdődhet meg a biztosítás és a közlekedési korlátozások feloldása. A menet útvonala és a Múzeumok Éjszakája immár elengedhetetlen részét képező múzeumi különjáratok útvonala több ponton is keresztezi egymást, így ha az eredetileg tervezett napon, június 18-án tartanánk meg aMúzeumok Éjszakáját, gyakorlatilag lehetetlenné válna a várhatóan több mint negyedmillió látogató közlekedése. Ezt a szervezési hibát a rendezvény eddigi magas színvonala és a ráfordított költségek miatt sem vállalhatjuk, ezért az egyetlen szóba jöhető alternatíva június 24-e maradt.”

Budapesten tehát átkerül a gyűjtemények éjjeli ünnepe június 24-re, a valódi Szent Ivánéjre. De sem a Szépművészeti, sem a Nemzeti Múzeumban nem tartják problémásnak a hétköznapi, pénteki időpontot. Kesik Gabriella, a Nemzeti Múzeum főosztályvezetője szerint a 24-i időpont némi nosztalgiát is ébreszt a szervezőkben, hisz tíz évvel ezelőtt, 2002-ben, amikor a múzeuméjek programja indult, szintén Szent Iván éjszakájára szervezték. Később került csak át a Szent Ivánhoz legközelebb eső hétvégére, nyugat-európai mintára. A Nemzeti Múzeumban azért sem okoz ez gondot, mert még egyetlen programot sem kötöttek le június 18-i dátummal. A pénteki nap, habár hétköznap, talán szerencsés is lehet a főosztályvezető szerint, mert nem zavarja a hétvégi programokat. Más hétköznap viszont valóban nem lett volna jó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.