Éhkoppon a Nemzeti Kulturális Alap

Újabb elvonásra készül a kormányzat a Nemzeti Kulturális Alapnál az idei egymilliárdos pénzügyi zárlat elrendelését követően. A további, 600 milliós kurtítás érintheti a könyves Márai-programot is, bár nem akasztja meg a régóta várt beindítást.

A Fidesz-kormány tavaly kétmilliárdot vont el, és ez év elején ismét egymilliárdot zárolt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) mintegy 9 milliárdos büdzséjéből. Az alapot vezető bizottság elnöke, Jankovics Marcell nemrégiben arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyenlő arányban csökkentik az egyes szakterületekre jutó támogatási összegeket, a szakkollégiumok idei kereteit. A 11,5 százalékos lefaragás mellett törlik az értékes magyar hagyatékok külföldről történő hazahozatalát célzó, 50 milliós Ithaka-programot; felhasználják a 27 milliós tartalékalapot; és a beindulás előtt álló, eredetileg egymilliárdosra tervezett Márai-program pénzét is kénytelenek 880 millióra csökkenteni.

A könyvkiadók és a könyvtárosok által régóta várt Márai-programot mindenképpen be akarják indítani
A könyvkiadók és a könyvtárosok által régóta várt Márai-programot mindenképpen be akarják indítani

Az utóbbi, a könyves és könyvtári szakma által egyaránt régóta várt támogatási projekt 2011-re tervezett fő célkitűzése – jelesül annak finanszírozása, hogy hazai kiadók minőségi munkái széles körben kerüljenek a könyvtári olvasókhoz – összesen 1000 címmel így is teljesíthető lenne. Annál is inkább, mert hosszú vajúdás után minden készen áll az indításhoz.

Ramháb Máriától, a kecskeméti megyei könyvtár igazgatójától, az NKA bizottságának a programot koordináló tagjától megtudtuk, már csak néhány aláírás van hátra, és április 1-jén meghirdetik a lebonyolítónak kiválasztott Könyvtárellátó részére a meghívásos pályázatot. Ez a cég tartja majd a kapcsolatot a kiadókkal és a kijelölt könyvtárakkal, szolgáltatja azt a számítástechnikai felületet, amelyen a könyvkiadók első fordulóban legfeljebb 60 szépirodalmi és 60 tényirodalmi művet ajánlhatnak fel már megjelent és legalább 200 példányban még raktáron levő kiadványai közül. Az ajánlatokból egy-egy szakértő kollégium jelöli ki azt a 250-250 művet (Márai-lista), amelyből választhatnak a könyvtárosok. A listákon 75-75 cím „nemzeti minimum” lesz, e művek beszerzése elsődlegesen ajánlott a könyvtáraknak. „Terveink szerint a júniusi ünnepi könyvhétre ismertté válhat az első Márai-lista – ígéri a koordinátor –, őszig pedig már az olvasókhoz kerülhetnek a könyvtári kötetek”. Megtudtuk tőle, a lista kialakításánál elsőbbséget élveznek a kortárs szerzők művei, a gyerek- és ifjúsági alkotások.

Külön feltétel, hogy a „nemzeti minimumba” tartozó könyvek 80 százaléka magyar szerzőtől származzon. Ramháb Mária elmondta azt is, az áprilistól zajló folyamat csak az első forduló, amelyre összesen 400 millió forintot szán az NKA, illetve a két, szépirodalmi és tényirodalmi szakértő kollégium. Őszre újabb fordulót terveznek. Döntöttek arról is, hogy a Márai-keretből 25 millió forinttal támogatják a Magyar Könyvek Tavasza című programsorozatot – a magyar irodalom és könyvkultúra Márai-programhoz kapcsolódó, Magyarországon és a határon túl zajló olvasásnépszerűsítő eseményeit –, amelynek nyitórendezvénye az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, zárása pedig a júniusi ünnepi könyvhét.

Szinte napokkal a programindítás előtt váratlan fordulat történt: további pénzelvonásról kaptunk hírt. Ezt pénteken megerősítette lapunknak Jankovics Marcell, aki közölte: már megérkezett a nemzeti erőforrás miniszterétől a 600 milliós újabb elvonásról szóló értesítés. „Sajnos, előzetesen erről sem konzultáltak velem, mint ahogy az előző zárlat esetében sem, ezért most találkozót kértem Réthelyi Miklós minisztertől” – mondta az NKA-elnök, hozzáfűzve, a tárcavezetővel történő megbeszélés után fog dönteni a bizottság a megteendő lépésekről. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Márai-programon kívüli, legnagyobb támogatási összeget igénylő területen, a kiemelt programok, fesztiválok támogatásában nem számíthatnak idén a Magyar Turizmus Zrt. részvételére (ez 200 milliós támogatáscsökkenést jelent), és mostanra lényegében már elfogyott az NKA miniszter által elkölthető kerete is. Mindezek ellenére az elnök úgy véli, a Márai-program első fordulóját mindenképpen meg fogják tartani, de a tárcánál szeretné elérni, hogy a második forduló finanszírozását ne a 2012. évi NKA-büdzsé terhére kelljen megoldani. RamhábMária ehhez annyit fűzött hozzá: a tárca aktívan közreműködött a könyves program végső kidolgozásában, a program indítását a kulturális államtitkár jelentette be, ezért a minisztertől várják, hogy enyhítsen a pénzügyi nehézségeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.