Avar István nyolcvanéves

Élete hosszú, életrajza rövid. Ami nem színészi működéséhez, szerepeihez kötődik, hamar elmondható. Nyolcvan esztendeje Egercsehiben, bányászfaluban, bányászcsaládba született. Maga is bányászként dolgozott négy éven át.

Izgalmas, olykor hátborzongató történeteket mesél ebből az időből. Pap akart lenni, de 1949-ben a színművészeti főiskolán felvételizett, 1954-ben szerzett diplomát. Pécsett kezdte a pályát, 1960-tól a Madách Színház tagja volt, 1966 és ’85 között a Nemzeti Színházé, majd ismét a Madách következett, 2000-től meg ismét a Nemzeti, csak már mint Pesti Magyar.

1993-ban nyugdíjazták, de azóta is folyamatosan színpadon volt, sok helyen játszott, a Vígben, a Pestiben, az Örkényben, Zalaegerszegen, Gyulán, Sopronban. A főiskolán a színpadi beszéd tanára, egyetemi tanár 1987-től, tanszékvezető 1988 és 1991 között. 1973-tól 1990-ig országgyűlési képviselő, a kulturális bizottság tagja. Az illő kitüntetéseket is rendben megkapta, Jászai Mari-díjat 1963-ban és 1969-ben, érdemes művész kitüntetést 1972-ben, Kossuth-díjat kapott 1975-ben, 1980-ban kiváló művész lett, 2001-ben pedig a nemzet színésze. 2003 óta örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapta.

Színészete is egyszerű, a lexikon eszköztelennek mondja. Az eszköztelenség gyakran a kisebb tehetségűek menedéke, azoké, akik nem képesek eltalálni az éppen kellő mértéket. A kevés biztosan több a soknál. A legnagyobbak viszont az embert mutatják a színpadon, a fi lmen, nem a színészi eszközeiket. Avar István egyszerűen mindig azonos a szereppel. Nem játssza, éli. Legyen az Stanley, az erőszakos, durva amerikai munkás Tennessee Williams drámájában, A vágy villamosában vagy Áron, a zsidó főpap Madách Mózesében, Tiborc a Bánk bánban vagy a címszereplő Lessing Bölcs Náthánjában. Utolsó nagy szerepét a Gyertyák csonkig égnek-ben játszotta; Agárdy Gáborral adták elő Márai Sándor regényének színpadi, majd filmes változatát. Tegnap, nyolcvanadik születésnapján a Pesti Színházban lépett fel Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabjában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.