Sava, borsa

A Kálvin tér mögött apró utcák idézik a pesti belváros mára már teljesen elenyésző régi hangulatát. A borssó 2008novemberében nagy ambíciókkal nyitott meg a Képíró és Királyi Pál sarkán, az egykori old Amsterdam helyén.

Sétálóövezetté átépített környéken kis üzletek, bárok nyílnak sorra egymás mellett. Megérte kivárni a hosszú építkezést, ideális helye lett itt a barátságos étteremnek. Honlapján franciás bisztrót ígér tradicionális magyar ételekkel, szezonalitást, modern konyhatechnológiát, ráadásnak némi fúziót és francia étkezési kultúrát. A Borssó nem túl nagy hely, valóban tipikus bisztró első látásra. Másodikra már előtűnnek a részletek. A lámpáktól a mozaikos pulton és a rá rímelő üvegmozaikból rakott falon, a kellemes zenén át a galéria elegáns ívéig jó ízlés sugárzik a térből.

A régi, használt tonettszékek mindig jót tesznek a hangulatnak. Talán kicsit többet várakozunk a kelleténél, amíg az asztalunkhoz jönnek, és megkapjuk az étlapot. Az ebédajánlat ezer forint körüli árai is feltűnők, de ami igazán meglepő, az állandó kínálat fajsúlyossága, komolysága és a rajta felsorolt alapanyagok gasztronómiában elfoglalt kitüntetett helye. Libamáj, bélszín, őzgerinc, kagyló – csupa fine dining anyag, ami kellő alázatot és odafigyelést érdemel.

Libamájpástétomot rendelünk citrusos borsmártással és vargánya-erőlevest vargányahabbal, szarvassonkával. A nyáron és őszszel termő vargánya nem épp szezonális, valószínűleg fagyasztott, a libamájpástétom viszont nagyon jó ízű, kellően krémes, és a sütése is megfelelő ideig tartott. Mellette a házi kalácska kissé keletlen, ezért nehézkes, tömör tésztájú. A leves sokkal sósabb, mint pusztán a sonkától várható lenne, és a pohár alja felé egyre kevésbé élvezhető.

A zöldséges bárányragu mogyoróburgonyával olyan, mintha nem is étteremben, hanem otthon főzte volna a séf. Semmi sous vide, semmi nagykonyhai trükk, egyszerűen nagyon jó ízű pirított bárányragu, omlós hússal, friss zöldségekkel, enyhén fokhagymázva. Mellette a borjúpaprikás abszolútmodern felfogású. Nagy darabokra szeletelt borjúkockák kis, bliniszerű tésztával, tejfölös, paprikásmártással. A főételek nagyon jólmegalapozott konyhai munkáról árulkodnak.

Somlói galuska a desszert, ami talán egy kissé szárazabb a kelleténél. A háromféle piskóta, a vanília és a csokoládéöntet mégis a békebeli somlóira emlékeztetett. Összességében mégiscsak elégedetten távoztunk.

Az étterem rövid idő alatt elérte azt a szintet, amit egy belvárosi bisztrónak hoznia kell, az ötletesség is megvan, már csak a színvonalat kell stabilizálni. Baráti vacsorákra, üzleti találkozóra jó hely.

Infó

Borssó Asztalfoglalás: +36 (1) 789-0975 Web: borsso.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.