Parttól partig

Tágan értelmezik a víz fogalmát: nem mindenkinek jutnának eszébe róla József Attila könnyei vagy Ady verejtéke.

Tizenkilenc éve ünnepeljük a víz világnapját. Vagy inkább minden március 22-én figyelmeztetjük magunkat a XXI. század legfenyegetőbb ökológiai veszélyére: a tiszta ivóvíz hiányára. A Liget folyóirat szerkesztősége is erre a napra időzítette képzőművészeti albumnak is beillő, „Vigyél át, révészem” című antológiája megjelentetését. A víz előtt tisztelgő kötetben több száz verset és száz festményreprodukciót válogattak össze a szerkesztők.

A víz nemcsak az életet adó szomjoltó, magzatvíz, hajózható folyó és tiszteletet parancsoló hullámzó tenger, de zápor, vihar, testnedv és a Vörösmarty megénekelte 1838-as félelmetesen hömpölygő árvíz is. Levendel Júlia, Horgas Judit és Horgas Béla tágan értelmezik a víz fogalmát: nem mindenkinek jutnának eszébe róla József Attila könnyei, Pilinszky magánya vagy Ady verejtéke, de Simon Balázs kevésbé fennkölt hangulatú WC-tartálya sem. A breviáriumból kiderül, akad, aki levelet ír a tengernek, és akad, aki beszélget vele, találkozhatunk Eörsi István örök optimizmusával: „mindig gyönyörűbb a másik partja”, és Kormos István játékos folyósorolásával is.

A „Csillagom, révészem” népdaltól József Attila A Du nánáljáig ívelő összeállításban megjelentetett 255 magyar verset révésznek szegődött kortárs költők, írók és irodalomtörténészek értelmezik nemegyszer egészen újjá, az oldalak tetején pedig idézetek segítik az olvasót az irodalmi hajózásban.

A versek mellé szerkesztett festmények is különös gondolattársításokra adnak alkalmat. Arany János Híd-avatás balladájának sorait például Csontváry Római híd Mostarban festménye egészíti ki, lehetővé téve, hogy balladát olvasva és képet nézve eszünkbe jusson: nemrég innét néhány száz kilométernyire délre a szomszédban háború zajlott, és a 427 éves mostari hidat az épp a víz világnapja kikiáltásának évében kezdődött szer biai háborúban rombolta le egy horvát tank.

Top 5

1. Pjiliph Roth: Kiégés

Egy kortárs amerikai író kisregénye az öregedésről és élni akarásról.

2. Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók

 Meglepő egyéni sorsok, családi pókhálók a mai Oroszországban.

3. Arthur Miller: Jelenlét

Az utolsó gyűjteményben egy bölcs öregember hat elbeszélése.

4. Szergej Dovlatov: Puskinland

Egy meg nem értett írózseni menekülése egy Puskin­skanzenbe.

5. Bodor Ádám: Szénégetők

A 75 éves író 1978–81 között keletkezett tárcái egy kötetbe szerkesztve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.