Kényszerzubbonyt barbie-nak!

A szputnyik Hajózási társaság nem lebeg műholdként az űrben, nem szállít utasokat a tengerentúlra, ellenben kozmikus sebességgel sodorja el a nézőket az egész estés súlytalanságba.

„Az emberek adóját sokmindenre költik szerte a világon. Csinálnak belőle duzzasztógátat, autópályát, részecskegyorsítót, puskát, házat… Ha nekünk ajánlja adója 1%-át, mi színházat csinálunk belőle. Önnek” – olvasható a társulat honlapján a felhívás. Három éve működik Bodó Viktor rendező vezetésével aMU Színházműhelyében a Szputnyik Hajózási Társaság Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor, mégis keveset tudunk róla. A társulat kilépve a kőszínházak falai közül olyan alkotókört teremtett, amelyben nem létezik a tradicionális főnök-beosztott viszony. De akkor ez micsoda? – teszi fel a kérdést önmagának Juhász Kristóf szövegíró, színész. – Színház? Alkotókör? Munkahely? Szabadidőklub? Önmegvalósító egyesület?

A héten két darabjuk is színpadra kerül, 24-én és 25-én 19 órától a Kockavető, amely Luke Rhinehart, valódi nevén George Cockroft hetvenes években született könyve alapján készült. Az író regényével egy csapásra kultuszt teremtett, átütő sikerét a mű alapján készült színdarabok, dokumentumfilm, televíziós sorozat népes rajongótábora igazolja. Luke Rhinehart, elismert pszichiáter egy napon rádöbben, hogy a gépies életét, a rutinszerű hétköznapjait a megszokás kényszerzubbonyában éli. Életét a kockára, a véletlenre bízza, hogy így kiszabadulhasson a megszokások börtönéből.

A másik előadás, a Hókirálynő, 26-án látható a MU Színház Stúdiószínpadán. A cím alapján lehetne Andersenmeséjének adaptációja, de a feldolgozás Czukor Balázs rendezésében meglehetősen sajátos. Inkább „skandináv mese felnőtteknek”, ahol a gyermekkor rózsaszín, idilli világának beletörik a bicskája a valóság zord küzdelmeibe. Barbie és Ken giccses párosa pedig a gyerekszoba polcáról zuhanórepülésben a konyhakövön landol.

Top 5

1. Szerelmi Rapszódia

Táncelőadás, melynek zenei anyagát Liszt Magyar Rapszódiák és Szerelmi álmok című műve adja 22-én 19 órától a Bárka Színházban.

2. Nyáron, este fél tizenegykor

Marguerite Duras gazdag életműve 24–25–26-án 20 órától a Trafóban.

3. Mennyből a hulla

Bűnügyi komédia 26-án 19 órától a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában.

4. A pestis

A Nobel-díjas Albert Camus a világ szinte minden nyelvén megjelent regénye 27-én 19.30-tól a Vígszínház színpadán.

5. Caligula

A hírhedt római császár rémuralmának bemutatója 23-án a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.