Filmdumálók

A saját tévedéseit belátó kritikus bűnbánóan felakasztja magát.

Fellini Nyolc és fél című filmjének főhőse egy elgyötört rendező, aki új moziján dolgozna, ha hagynák. Filmes kékharisnyák üldözik szerelmükkel, producerek és újságírók nyúzzák. Egyikük egy francia entellektüel, a filmkritikus archetípusa, akinek bölcs észrevételei után a rendező elbóbiskol, álmában pedig a saját tévedéseit belátó kritikus bűnbánóan felakasztja magát.

A filmes újságírás tehát veszélyes műfaj, bár Olaszországgal ellentétben Magyarországon még senkit nem végeztek ki sem a vásznon, sem azon kívül, folyóiratokban vagy internetes portálokon elkövetett szövegeiért.

A magyar filmkritika klaszszikusa, a Filmvilág ötvennégy évvel ezelőtt szakmai esszégyűjteményként indult, de a tanulmányok mellett ma már ajánlókat is tartalmaz. A havonta megjelenő lap reflektál a televíziós jelenségekre is, legyenek azok a valóságshow­ k, a latin­ amerikai szappanoperák vagy a tehetségkutató műsorok.

A Filmvilág mellett a legjelentősebb hazai filmlap a szintén évi tizenkétszer megjelenő Vox. A kritikák és ajánlók mellett a filmekhez kapcsolódó sztorik, érdekességek, bulvárhírek színesítik az újságot a képek mellett. A Vox rövid, velős értékeléseihez hasonlóak az online formában induló Mozinet cikkei, amelyek a kezdeti siker után már nyomtatásban is olvashatóak. Utóbbi két újsággal szemben szigorúan filmelméleti írásokat közöl a negyedévente jelentkező Metropolis, melyet bő évtizede alapított néhány lelkes bölcsészhallgató. Egész jól írtak, de még őket is meglepte, amikor kaptak egy telefont az ELTE­ ről, miszerint szeretettel várják őket az újonnan induló filmes tanszék tanári karában.

Itt tanul a legújabb filmes folyóirat, a tavaly indított Prizma szerzőinek többsége is, ők bátran nyúlnak filmes körökben eddig tabuként kezelt témákhoz. Egy egész számot szenteltek például a pornó műfajainak alapos elemzésére, de szerveznek ingyenes vetítéseket is, filmtörténeti klasszikusokat bemutatva. Fellini is bírná őket.

Top 5

1. Film - Cirkusz Kolumbia

Partizándráma Boszniából.

2. Film - Millenium 3 – A KártyaVár összedől

A svéd krimitrilógia befejező darabja.

3. DVD  - AntiKrisztus

Lars von Trier legújabb thrillere.

4. Film - A sas

A római légiók története hollywoodi változatban.

5. DVD - Columbo 10. évad

A leghíresebb ballonkabát visszatér.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.