A krokodilfejű ember

Fogunk mi még találkozni a kutyával, amely kulcsok sziluettjei között figyel.

Ül egy ember az asztalnál, könyököl és sínen futó játék vonatot néz. Festve van ez az ember, lényegében fotórealista modorban, szép precízen mindenesetre. Hanem a feje!... A feje: krokodilfej, mintha zöld kartonból lenne kivágva, egyszerű, sematikus.

Most mi van, kérdezi a néző, és Orr Máté valamennyi festménye láttán picit zavarba jön, mert a képeken egy-egy igen pontosan, részletgazdagon kidolgozott élőlény/tárgy (hal, elefánt, szódásüveg,macska és hasonlók) látható sematikus, kétdimenziós tárgyak között, visszafogott színharmóniában, de erős kontrasztot kínálva egymásnak. Klasszikus részletek a színes sziluettek között. Orr Máté képei épp annyira szürreálisak, mint amennyire ironikusak, és fiatal kora ellenére (épp csak 26 éves) markánsan egyéniek, professzionálisak. A grafikusnak készült, aztán főként festővé lett fiatalember azt mondja: ezekkel a művekkel azt próbálta tetten érni, hogy miképpen működik a látásunk/érzékelésünk, azaz miképpen állnak össze bennünk a látás útján kapott információk az azok hatására agyunkban megképzett gondolatokkal.

Orr Máté festményei most az Ari Kupsus Galériában láthatók, nem véletlenül ott. Ari Kupsus finn vállalkozó 10 éve él Magyarországon. Ismertműgyűjtő,mecénás, az utóbbi években főleg fiatal muzsikusokat, képzőművészeket támogat, egyik lakásának helyiségeit még a művészek rendelkezésére is bocsátja stúdióként. Nincsenek kétségeink: Orr Máté képei rövidesen mind több helyen láthatók lesznek majd, fogunk mi még találkozni a kutyával, amely kulcsok sziluettjei között figyel, a macskával, amely unottan hallgatja az öregfejű és a disznófejű lakomázó vitáját, az elefánttal, amely egy keleti palotában támaszkodik fáradtan egy asztalkára. És fogunk találkozni Orr Máté illusztrációival különböző könyvekben, de a NépszabadságMagazin hasábjain is. A jövő héttől ugyanis ő rajzolja nekünk a képregényeket. Lesz meglepetés.

Infó

Orr Máté kiállítása az Ari Kupsus Galériában március 26-ig látható.

top 3

1. Outpost – a kritikai tér

Szlovák és magyar képzőművészek installációi a Trafó Kortárs Művészetek Házában április 23-ig.

2. Weiler Péter: Panelrengeteg

című tárlata a Tranzit Art Caféban látható. „Isten hozott a rengetegben! Engedd el magad és hagyd, hogy benőjenek az indák, megnyaljanak a szarvasok, és kolibrik szálljanak a válladra.”

3. Vígh Tamás építész emlékkiállítása a HAP Galériában

 A HAP Galéria új tárlatán a közelmúltban elhunyt szobrászművész kisplasztikái tekinthetők meg.

Elephant & Castle Orr Máté festménye
elephant&castle Orr Máté festMénye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.