Hamarosan új vezetést kap a Holokauszt Emlékközpont

A kormány szándéka szerinti vezetőváltás várható a Holokauszt Emlékközpontban, ahol előbb a kuratóriumot alakítják újjá. A változást szakmai okokkal indokolják. Az új szakmai koncepció azonban nem tér el lényegesen az eddigitől.

A pesti Ferencvárosban működő Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyről (HDKE) fölröppent hírek kapcsán érdeklődtünk a felügyeletet ellátó közigazgatási és igazságügyi tárcánál (KIM). A kapott válasz szerint változatlan formában működhet tovább a Páva utcai HDKE közalapítványa, a határozatlan időre kinevezett kuratóriumot azonban új összetételű grémiummal váltják föl.

„Egy ilyen testületben olyan személyeknek kell helyet foglalni, akik a történelemtudomány, oktatás, levéltári kutatás területén megfelelő szaktudással rendelkeznek” – szól az indoklás. Megtudtuk: a kijelölt, bejegyzés alatt álló új kuratórium két fővel népesebb lesz az eddiginél, elnöke Haraszti György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Zsidó Levéltár tudományos igazgatója.

A testület tagjának jelölték a Rabbiképző, a gyerekekkel foglalkozó Hillel Alapítvány egy-egy képviselőjét, az NKA művészettörténész szakértőjét, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnökét, a bécsi Magyar Történeti Intézet és Collegium Hungaricum igazgatóját, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum helyettes tudományos főigazgatóját, a Városmajori Gimnázium igazgatóját és egy holokauszttúlélőt.

A KIM közölte, a kormány fölkérésére Szita Szabolcs történészprofesszor elkészítette az emlékközpont működésének új koncepcióját (ő tett javaslatot az új kurátorok személyére is). A történész fölkérése a koncepció gyakorlati megvalósítására is irányult, mint olvasható, és „előre láthatólag” ő váltja majd posztján a jelenlegi ügyvezető igazgatót, Harsányi Lászlót. „A kormány nem kíván beleszólni a vezetésbe, hiszen az egy szakmai alapon működő közgyűjtemény, oktatási és kutatóközpont, aminek nem szabad politikai irányítás alatt állnia” – írják, utalva arra is, a kuratórium dönt az új igazgató személyéről.

Érdeklődtünk Haraszti professzornál, aki azonban csak az új kuratórium beiktatása után ígért tájékoztatást a tervekről. Egyelőre türelmet kért Szita Szabolcs is. A holokauszt témakörében gazdag publikációs listát jegyző történész a kezdetektől részt vett a HDKE alapításában (amelynél Harsányi miniszteri biztosként működött közre), és 2009-ig főtanácsadója volt az intézménynek.

Információink szerint elképzeléseit január végén szakmai tanácskozáson ismertette. A dokumentum lényegében hasonló célokat fogalmaz meg, mint a HDKE honlapjáról letölthető, érvényben levő koncepció, némi hangsúlyeltolódással. Szita professzor erősítené az emlékközpont tudományos jellegét – nevét is tudományos és emlékközpontra módosítaná. Szervezeti változtatásokat is javasol, például háromtagú igazgatóságot (melynek élén főigazgató áll), és 15 tagú társadalmi tanácsot tudományos intézetek, egyházak, a Munkaszolgálatosok és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete képviselőiből.

A közgazdász végzettségű jelenlegi igazgató, Harsányi László 2009-ben három évre kapta pályázati úton kinevezését. Akkor még a Nemzeti Kulturális Alap elnöki tisztét is betöltötte. Ő „kulcskérdésnek” tartja, mennyire sikerül a fiatal nemzedékek érdeklődését fölkelteni a magyar holokauszt és általában a kirekesztés, a rasszizmus mai problémái, az emberi jogok érvényesülése iránt. Ennek érdekében a magas színvonalú állandó kiállítás, illetve történeti időszaki tárlatok mellett szükségesnek véli olyan kulturális rendezvények szervezését, amelyek vonzzák a közönséget.

Az utóbbi két évben a holokauszthoz vagy a magyar zsidó, illetve cigány kultúrához kapcsolódó képzőművészeti, irodalmi, filmes, zenei programok sorát szervezték a HDKE zsinagógaépületében. Hasonló célt tűztek ki a toleranciaprogramokkal is.

Érdeklődésünkre Bódi György alapítványi szakértő, eddigi kuratóriumi tag megjegyzi: Harsányi szép eredményeket ért el menedzserigazgatóként, és igen aktív a pótlólagos finanszírozás előteremtésében is (2009 óta minden évben pénzügyi zárlat sújtotta az intézmény büdzséjét). Szakmai kérdésekben történész-főtanácsadóra és a Magyar Országos Levéltár volt főigazgatójára támaszkodik.

A leköszönő kuratóriumban részt vett a kulturális tárca volt közgyűjteményi főosztályvezetője és egy neves művészeti szakember, tehát érvényesültek a szakmai szempontok – vélekedik a kurátor, hozzátéve, nem vitatja a jelenlegi kormány jogát, hogy olyan kuratóriumot nevezzen ki, amely igényeinek jobban megfelel.

„A kormány nem kíván beleszólni a vezetésbe”
„A kormány nem kíván beleszólni a vezetésbe”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.