Védák zenéje

A ragát az ősi eposz, a Mahábhárata „a szerelem, szenvedély, vágy hangjának” nevezi.

A XVII–XVIII. században az Indiába érkező európaiakat lenyűgözte az ott hallott különleges zene. Amikor azonban a dallamokat le akarták kottázni, a helyiek értetlenül néztek rájuk: az indiai klasszikus zenei hagyomány orális jellegű, azaz a guru (mester) és a shishya (tanítvány) bensőséges viszonyán alapul, nincs szükség hozzá a hangjegyek lejegyzésére. Amikormégismegpróbálták írásban rögzíteni a dalokat, nem tudtakmegbirkózni az indiai zene hihetetlen komplexitásából fakadó nehézségekkel.

A lógó orral hazatérő európai elődőkhöz képest a mai közönség már szerencsésebb: a Trafó jóvoltából házhoz jön a meditatív muzsika. Három ismert művész és guru az indiai zene két legfőbb ágát, a hindusztáni és a karnatikus hagyományt ötvözi. Elsőként a ragát játszó Biswajit Roy Chowdhary és Abhijit Banerjee lép a közönség elé. A ragát az ősi eposz, a Mahábhárata „a szerelem, szenvedély, vágy hangjának” nevezi. Ezúttal két hangszeren szólal meg: a sarod leginkább a szitárhoz hasonlít, hangja mélyebb, örvénylőbb. A ritmuskíséretet a tabla szolgáltatja, mely két eltérő hangszínű dobból áll.

A melodikus ragával szemben a koncert második felében a tala, azaz az ütemhangszerekből álló zene kerül középpontba. Abhijit Banerjee tablajátéka mellett Somnath Roy játszik ghatamon, amely leginkább egy vizeskorsóhoz hasonlít. A hangszer az európai vándorcigányok folklórjában is központi helyet foglal el, mai utódai az alumíniumból készült tejeskannák.

A koncertek előtt reggel tíz órától a művészek előadásokat tartanak, melyeken a raga és a tala filozófiai hátteréről, India szent könyveihez, a Védákhoz fűződő kapcsolataikról tanulhatnak az érdeklődők.

Infó

AZ INDII KLASSZIKUS ZENE MESTEREI XI. BEVEZETÉS A HINDUSZTÁNI ÉS A KARNATIKUS ZENÉBE Trafó Kortárs Művészetek Háza (Budapest IX., Liliom u. 41.) március 19­ én este 8­kor.

Top 5

1. LISZT ÉS MAHLER

az egri Gárdonyi Géza Színházban március 15-én este 7-kor

2. PULZUS VONÓSNÉGYES

a Festetics­ palotában (Budapest VIII., Polláck Mihály tér 3.) március 16­ án este fél 8­kor.

3. PALYA BEA

Csendesülős népzene a pécsi Kodály Koncertközpontban március 17­én este 7­kor.

4. MASZKURA ÉS A TÜCSÖKRAJ

Erdélyi hiphop kesergők a Szikrában március 19-én este 9-kor.

5. KYUSS

A stoner rock legendái a Petőfi Csarnokban március 20­ án este 8­kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.