Mi lesz a múlt?

Egyáltalán ki dönti el, hogy saját életünkből mire kell emlékeznünk?

Az emlékeké, az emlékezeté és az emlékező emberé a főszerep a veszprémi Csikász Galériában. A négy kortárs képzőművész munkáiból válogatott csoportos kiállítás anyaga már a játékos, talányos, sajátos paradoxonként funkcionáló Szép múlt vár ránk címmel is az emlékezet ambivalens természetére irányítja rá a látogató figyelmét. Arra, hogy egyéni emlékezetünk, csakúgy, mint maga a történelem, eredendően szubjektív. Más dolgokat tart fontosnak és raktároz el emlékezetében például egy felnőtt és egy gyerek, ráadásul ugyanarra a konkrét eseményre gyakran mi magunk is máshogyan gondolunk vissza néhány év távlatából.

Emlékezetünket, identitásunkat, a világhoz való viszonyunkat nemcsak a külső világ története, hanem saját családi történelmünk is befolyásolja. A megélt történetek közepette pedig nem létezik, nem létezhet objektivitás.

Izgalmas kérdésekkel szembesül, aki kész arra, hogy a kiállításon látható munkák segítségével kifürkéssze a múltat megszépítő vagy éppen sötétre festő emlékezet működésének titkait. Tanúja lehet egy-egy tipikus gesztus, jellemző mozdulat továbbélésének: az ismétl(őd)és a generációkon átívelő (család)történet folytonosságának szimbólumaként jelenik meg.

Előfordul, hogy a néző mozgásától függően a művész által felidézett emlék is megváltozik. Máskor éppen a múlt, az emlékezés kiindulópontjául szolgáló családi fénykép válik a jelen részévé.

A történelem egyes eseményei által meghatározott figurák volnánk tehát? Vagy őseink történetének folytatói? Személyesnek hitt történetünk valójában családunk történetéből kö vetkezik? A múltból előrevetíthető a majdani jövő?

Vajon mi alakítjuk saját történetünket, vagy a régi történetek alakítják ki bennünk a valamire való emlékezés képességét? Egyáltalán ki dönti el, hogy saját életünkből mire kell emlékeznünk?

Ha tudatosan a jó dolgokra emlékszünk, és képesek vagyunk optimistán szemlélni saját történetünket, ha széppé tesszük a jelent és a jövőt, biztosak lehetünk abban, hogy Szép múlt vár ránk?

Infó

SZÉP MÚLT VÁR RÁNK Szubjektív történelem: Asztalos Zsolt, Gőbölyös Luca, Csáky Marianne, Karina Horitz. Kurátor: Bordács Andrea.

Veszprémi Művészetek Háza – Csikász Galéria március 26-ig.

TOP5

1. A FESTÉSZET JÖVŐJE

Hecker Oéter kiállítása a Deák Erika Galériában.

2. BUDAPEST EGY MOZDULATBAN 

Egy város és egy tánctársulat meglepő, inspiratív találkozása Pintér Leó fotópillanatain keresztül elmesélve a Bálint Házban.

3. REUSED

Sándor Krisztián festményei, apró, tépett újságpapírkollázsai az Inda Galériában.

4. BOUDOIR

Germán Fatime művei rafináltak és természetesek a Werk Stílus és Kommunikációs Akadémián.

5. EGY SZÍN

Czigány Enikő festőművész monokróm képei az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren.

Karina Horitz: Hybrid Medória Oliver Hill arab kosztümben 1934 körül
karina Horitz: HybriD MeMória oliver Hill arab kosztüM ben 1934 körül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.