Bőgőmasinák

A bőgőn lehet dobolni, dobálni, forgatni, emelgetni, fejjel lefelé hangoztatni, gyengéden a földre fektetni.

Végy hat nagybőgőt, egy kelet–nyugati hibrid dobfelszerelést, fűszerezd meg szaxofonnal, add hozzá a legjobb dzsesszgitár- és egy csipet bekategorizálhatatlan elektrozenét, és már kész is a Nemzetközi Jazz Hétvége. A kompozíció kulturális elfogyasztását a Pécsi Tavaszi Fesztivál teszi lehetővé március 18–19. között.

A programot pénteken a Babos Project Special nyitja. Babos Gyula a magyar dzsesszélet egyik legelismertebb gitárosa. Frank Zappa utolsó budapesti koncertjén, jelenlegi zenekara zongoristájával, Lakatos Bélával együtt lépett fel a Tabánban 1991-ben vagy ötvenezer ember előtt. A rock fenegyereke ezután a Tilos az Á-ban folytatta az estét egy zártkörű buli keretein belül.

Az estét a L’ Orchestre de Contrebasses francia együttes zárja. A hat virtuóz megcáfolja azt, hogy nagybőgőkön csak egyféle eleve elrendeltetés szerint lehet játszani. A rock and rollban megszokott pengetés, illetve a líraibb vonós stílus mellett a bőgőn lehet dobolni, dobálni, forgatni, emelgetni, fejjel lefelé hangoztatni, valamint a koncert alatt gyengéden a földre fektetni. Zenéjükben egymást keresztezik a soul, a dzsessz és a latin dallamok. A forradalmi repertoárt a hang és a fény sejtelmes játéka teszi felejthetetlen kortárs zenévé.

Szombaton Bin Jip! A név mindamellett, hogy koreaiul üres házakat jelent,még négy nemzetközileg is elismert zenész nevét rejti. Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Józsa András, alias a.k.a Andrew J tavaly márciusban debütált először ebben a formációban az A38 színpadán. Számaikban az elektro, a triphop, a groove és a nu-dzsessz hangulatos keveredése egy misztikus és bekategorizálhatatlan egyedi stílust teremtenek.

A hétvégét Trilok Gurtu Band és Jan Garbarek zárja. Az előbbi az indiai zene, a tabla és a nyugati dobok mestere, koncertjein egy különleges kelet–nyugati hibrid dobfelszerelésen játszik. Együtteséhez csatlakozik a magyarok nagy kedvence, a norvég származású klaszszis szaxofonos Jan Garbarrek is, aki különleges dísze lesz az estének és Pécsnek egyaránt.

Top 5

1. A VÖRÖS OROSZLÁN

Szepes Mária kultuszregényéből írt monodráma a Vígszínházban március 18­ án este fél 8­kor.

2. GÓBÉ ZENEKAR

a nagykanizsai Medgyaszay Házban március 18-án a Művészetek Palotájában este fél 8-kor.

3. MISCHA MAISKY ÉS A PRÁGAI KAMARAZENEKAR

március 18­-án a Művészetek Palotájában este fél 8­ kor.

4. QUIMBY TEÁTRUM

a debreceni Kölcsey Konferencia Központban március 19-én este 7-től.

5. TANTERMI SZÍNHÁZI PROJEKT

a MU Színházban március 19­-én és 20­-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.