Kézilabdakapus ecsettel

Ha találós kérdésként adnánk fel, hogy vajon melyik megyei múzeumnak juthatott eszébe, hogy kiállítást rendezzen a kézilabdáról, kevesen tévesztenék el a választ: csakis Veszprémről lehet szó.

Ezúttal zártkörű kiállításmegnyitót kellett tartani a Laczkó Dezső Múzeumban, máskülönben a Hivatása: kézilabdázó címet viselő tárlaton az érdeklődőktől nem lehetett volna elférni az épületben.

A kiállításon még a góllövést is lehet gyakorolni
A kiállításon még a góllövést is lehet gyakorolni

Limbacher Gábor múzeumigazgatótól megtudtuk, a kiállítás ötlete valójában akkor született meg, amikor az intézmény dolgozói tudomást szereztek arról, hogy Dejan Peric, az MKB Veszprém kézilabdacsapatának szerb kapitánya szabadidejében festeni szokott. Először csak a világklasszis kapus képeinek a bemutatása vetődött fel, végül úgy döntöttek, a sportoló festményei mellett egy tárlat keretében megpróbálják megrajzolni azt is, hogyan fonódott össze az elmúlt fél évszázadban a város és a sportág sorsa.

– Mára oda jutottunk, hogy ha egy veszprémi ember Európa bármely pontjára elvetődik, a helyiek elsőként a kézilabdáról kérdezik őt – mondja Hajnal Csaba, a férficsapat ügyvezető igazgatója, aki 45 éve meghatározó alakja a veszprémi kézilabdának, így nem csoda, ha számára az összes kiállítási tárgy egyúttal személyes emléket is jelent. Mocsai Lajos, a csapat vezetőedzője szerint a kiállítás azt bizonyítja, hogy

Veszprémben számos kézilabda-nemzedék él egymás mellett, így érthető, hogy a sportág az elmúlt évtizedekben a helyi kultúra szerves részévé vált.

A tárlat nem csak a férfiakról szól, az elmúlt negyedszázad sikereit ugyanis megelőzte a női szakág aranykora: a veszprémi Bakony Vegyész jóval a férfi klub alapítása előtt, már 1970-ben bajnoki címet szerzett a városnak.

A mostani kiállításra az elmúlt fél évszázad összes fontos relikviáját összegyűjtötték:mezeket, kupákat, fotókat, feketefehér és színes filmeket, belépőjegyeket, plakátokat. A tárlaton külön vitrinben állítottak emléket a két éve meggyilkolt Marian Cozmának. A kiállítótérben egy kézilabdakaput is felállítottak, a látogatók textillabdákkal akár a góllövést is gyakorolhatják. A vállalkozó kedvűek esélyeit növeli, hogy ezúttal nem Fazekas Nándor kapus áll velük szemben, hanem csak a róla mintázott, életnagyságú bábu.

Míg Fazekas egy kartonképen van jelen, a csapat másik kapusa a festményeivel. A 41 éves, sportolói pályafutásának végén járó Dejan Peric szerint az alkotás teszi teljessé az életét.

– A festés megnyugtat és örömöt ad – mondja. – Az életem rejtett titkait fedem fel az alkotásaimmal. Az impresszionizmust kedvelem a leginkább, Monet és Van Gogh a kedvenc festőim. Képeim egy részét elajándékoztam a barátaimnak, néhányat felajánlottam jótékonysági árverésre, de a nagyközönség előtt most először mutatkozom be. Örülök, ha tetszenek másoknak a képeim, de elfogadom a bírálatokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.