Zúgattyú

A táncosok, a zenészek és a fényművészek elárulják, hogyan lehet meghallani az árnyékok ritmusát.

Hogyan lehetmuzsikával elűzni az éjszaka lidérceit, micsoda foglalkozás az a zeneszerzés, és hogyan kerülhet játszótér a padlásra? Efféle titkokra derít fényt a március 12-én először jelentkező Big Bang, vagy is gyerekzenei fesztivál kalandos kedvű fiataloknak.

A belgiumi Zonzo Compagnie kezdeményezése az a nemzetközi intézményhálózat, amelyhez 2009-ben csatlakozott a Big Bang fesztivál hazai szervezője, a Millenáris. A tagok (a magyaron és a belgán kívül portugál, francia, norvég operaházak, koncerttermek, programszervezők) célja az, hogy újfajta szemléletet csempésszenek a gyerekzenei programokba. Leginkább aktivitást, sőt interaktivitást: a gyerek ne csak üljön és hallgasson egy-egy foglalkozáson, hanem játsszon és kísérletezzen is.

Például fényekkel és hangokkal a Negatív Varieté sziluettszínház műsorában, amelyetmaguk a gyerekek vezényelnek majd március 12-én a Millenárison. Ebben az előadásban a zenebohóc, a táncosok, a zenészek és a fényművészek elárulják, hogyan lehet meghallani az árnyékok ritmusát meg a nagyvárosi neszeket: a sorompó énekét, a daru keringőzését.

A Brass in the Five nevű fúvószenekar – állandó partnerével, Méhes Csaba pantomimművésszel együtt – Rézerdő trónért versengő lakóiról mesél, az eddig felnőtteknek játszó Tünet Együttes pedig zenés-táncos játszóteret rendez be a Padláson. Itt a gyerekek egy eddig sosem hallott társaság, a kucok vendégei lehetnek – közös mozgásra, vicces játékokra, táncra, éjszakai lidércűzésre hívják őket.

Kiss Erzsi fő profilja sem a gyerekműsor, ám Árnyas-bogas című műsorában most ő is a legkisebbekhez szól. Ami tőle amegszokott lesz, az a jelentés nélküli énekszövegfüzér, a beszédes nyelvtelenség, zenésztársai pedigmagukkal hozzák sámándobjaikat, hegedű iket, bőgőiket. Kínálnak még csokikoncertet rejtvénnyel, tapsmóká val és táncoló fadarabokkal, a hanglaborral érkezik egy csomó rémisztő ésmég többmegnyugtató hang, és a szervezők vendégségbe hívtak egy komplett ütőegyüttest. Ráadásul ezen a fesztiválon nemcsak a gyerekek fülét tömik majd tele ritmusokkal és harmóniákkal, hanem még a hátizsákjaikat is. Akinek kedve szottyan, a kézművessarokban kasztanyettát, csörgőt, sípot, körtemuzsikát, zúgatytyút és brúgattyút fabrikálhat.

TOP 5

1. ROVARÁSZ

tart foglalkozást a Kecskeméti I úsági Otthonban március 11-én délután háromtól. A Barangoló sorozatban a soklábúak társadalmába lehet majd bepillantani.

2. VONÓS HANGSZEREK

lesznek a főszereplői az Operaház Tavaszi Hangszervarázs sorozatának március 12-én reggel 9-től és fél 11-től.

3. ORCHIDEÁKKAL,

a „virágok hercegnőjével” népesítenek be egy egész csarnokot március 12-én a Syma rendezvényközpontban.

4. A KI HOL LAKIK?

című előadásban mindenféle lakcímkérdést tisztáznak a debreceni Vojtina Társulat színészei – március 11-én és 13-án tíz órától.

5. AZ APRÓK TÁNCÁT

legközelebb március 11-én délután öttől tartja a Hagyományok Háza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.