Szemüveget az írónak!

A három gura az ambíciónak, a kisszerű vágyaknak és a kiégettségnek különböző stációiban él.

Bérletszüneti napokon, néha napi két előadásban, telt házzal, nagy sikerrel megy a szegedi Kisszínházban Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabja. A szegedi előadás groteszkebb, keserűbb, mint a korábbiak voltak, a közönség mégis remekül szórakozik.

A helyszín egy focipályán a bírók öltözője. A darab három része a mérkőzés előtt, a szünetben és a meccs után zajlik. A futball csak ürügy Egressy számára, hogy sokféle szemszögből megmutasson három összezárt embert. Három nagyon különböző figurát, aki a társadalom eltérő szegleteiből érkezik, az ambíciónak, a kisszerű vágyaknak és a kiégettségnek különböző stációiban él.

Az ambiciózus vezető bírót az átlagos testalkatú Pataki Ferenc alakítja – lenyalt hajjal, Jávor Páléra emlékeztető bajusszal, hadaró beszéddel. Számára ez a meccs – amelyet a rendezés csak egy vetítéssel jelez, ahol a szereplők egy csocsómeccsen „bíráskodnak” – vizsga, ugródeszka a megcélzott karrier felé, hogy FIFA-bíró legyen. Nagyravágyását ellenpontozza, hogy egyedül még az öltöző szokatlanul magas padjára sem tud fölmászni – csak valamelyik partjelző segítségével. Kárász Zénó Szappan becenévre hallgató egyik partjelzője az ambícióit és önbecsülését már rég elvesztett, egykor talán tehetséges kültelki vagány figurája. Kedvek Richárd másik partjelzőjeművész, tehetségesnek indult, de már régóta csak az foglalkoztatta, hogy meccsnapokon milyen pazar sóskát és sült krumplit készít neki a barátnője. A nőt azonban elszeretik, a „művész” alkoholista lesz, kiderül, hogymár verset sem tud írni, sőt, álmai aszszonya, akit még mindig sóváran bámul a nézőtéren, mindkét kollégájának „megvolt”.

TOP 5

1. KOPOGÓS RÖMI

Szokatlan römiparti a Pécsi Nemzeti Színházban március 8-án és 11-én este fél 8-kor.

2. PESTI ORFEUM

30-as évekbeli orfeum a Spinozában március 9-én este 7-kor.

3. PARAVARIETÉ AVAGY 1017 EGY MÁST KIOLTÓ DRÁMAI MOZZANAT

Hétköznapi hősök a Szikra Cool Tour House-ban március 10-én délután 4-kor.

4. IMPRO ÉS KONTRA

Szokatlan interaktív játék az Operettszínházban március 10-én, 11-én és 12-én este fél 8-kor.

5. PYGMALION

G. B. Shaw darabját Nádasdy Ádám fordításában mutatja be a szombathelyi Weöres Sándor Színház március 12-én este 7-kor.

FOTÓ:MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.