Rango sztár

Fogatlan, piszkos, lepukkant, büdös, vedelő állatok egy isten háta megetti lebujban.

Nem lehetünk elég hálásak a Pixar Stúdiónak, hogy lassan, de biztosan eltüntette a vászonról a Disney-féle émelygést (még akkor is, ha utóbb épp a Disney kebelezte be). Azt az igyekezetet, amely minden, amúgy rusnya mellékszereplőt csetlő-botló plüssállatkává gügyögött, és mindent a politikai korrektség Barbie-rózsaszínjébe öltöztetett.

Szép volt, jó volt, de a Bambi-korszakot a Szörny Rt. vagy a Lecsó után már nem lehet visszasírni. Ma már jólesik olyan vicceken, beszólásokon, helyzeteken röhögni, amit csak a gyereket kísérő felnőttek értenek teljesen, miközben persze a kölkök is megkapják a magukét. Nem véletlen, hogy sok felnőtt így lett megint rajzfilmrajongó, s kapta vissza második gyermekkorát anélkül, hogy egy pillanatig is cikinek érezné az egészet.

Az pedig, hogy a kasszasikereket gyártó Gore Verbinski (A kör és a karib-tengeri kalózok trilógiája) rendezője is egész estés rajzfilmre adta a fejét, jól jelzi a műfaj feltörését. A Rango ráadásul úgy rajzfilm, hogy felvonultatja a korszerű filmgyártás minden elemét: pergő, látványos, jól megírt, humoros. Mégis ízig-vérig animáció: a western legősibb karakterei jelennek meg itt állatbőrben, nagy műgonddal megrajzoltan. És menynyi rusnyaság! Fogatlan, piszkos, lepukkant, büdös, vedelő állatok egy isten háta megetti lebujban. Isznak, kártyáznak, és fegyver van náluk. Mégis percek alatt a szívünkbe zárjuk őket. A nagy dumás, muszáj-Herkules unalomig ismert története így lesz megint friss, a selypítő narrátorokkal (mexikói zenészek) pedig egyenesen üdítő. A magyar szinkron ismét legszebb időszakát idézi: minden hang karakteres és igencsak passzol a pisztolyhősökhöz. Jó tanács: a mozi előtt vegyük át Észak-Amerika élőlényeit, hogy ha majd nyaggatni kezdenek, hogy anyu/apu, az milyen állat ott, akkor legalább tippelni tudjunk. Hazavinni szerencsére egyiket sem kell majd. Ahhoz túl szalonképtelenek.

Legfeljebb a kaméleonnal tehetünk majd kivételt. Megérdemli.

Infó

RANGO forgalmazza a UiP-duna film

Top 5

1. A TORINÓI LÓ

Tarr béla berlini nagydíjas filmjét március 10-én mutatják be.

2. EGY CSALÁD

A dán filmdrámában Dittének választania kell álmai és a családja között.

3. KELLÉKFELESÉG

Adam Sandler és Jennifer Aniston egy amerikai romantikus vígjátékban.

4. ANYÁT A MARSRA

A Mars-lakó gyerekek anyát rabolnak a Földről – amerikai animációs film.

5. DVD - TERHES TÁRSASÁG

A sajátos legénybúcsú DVD-n is látható.

Forgalmazó: UIP-Duna FIlm
Forgalmazó: UIP-DUna FIlm
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.