Megnyílik a szobrász háza

Miközben a brit kulturális intézmények a súlyos megvonások következményeit latolgatják, Észak-Angliában rövidesen megnyílik egy londoni mértékkel véve is jelentős művészeti galéria. A wakefieldi Hepworth-ház a város leghíresebb szülöttjének állít maradandó emléket.

Nemrégiben lapunk is beszámolt arról, hogy a londoni Royal Academy of Arts téli modern brit szobrászati kiállításának egyik fénypontja az a tágas, mutatós terem, melyen mindössze két terebélyes munka osztozik: Barbara Hepworth 1961–62-es Single Form (Memorial) és Henry Moore egyik jellegzetes, 1951-es keltezésű Reclining Figure fekvő alakja. Ahogy erre a napokban a The Times napilap felhívta a figyelmet, az Akadémia „egyszerű, de meggyőző módon emlékeztet arra, milyen óriási szerepet játszott ez a két, egymástól mindössze 16 kilométernyire, Wakefieldben, illetve Castlefordban született yorkshire-i képzőművész a XX. századi brit szobrászatban”. Az elsősorban fi guratív műveket hátrahagyó Henry Moore nemzetközi tekintélye és befolyása a halála óta eltelt huszonöt évben mit sem változott, az absztrakt felé húzó Barbara Hepworth azonban kevésbé kapta meg a neki járó elismerést. Nem mintha azok a szerencsés turisták, akik eljutottak a délnyugat-angliai, tengerparti, vadregényes St. Ives faluba, el tudnák felejteni a varázslatos Hepworth-házat és -kertet, ahol a szobrásznő élete második felét töltötte második férjével, Ben Nicholsonnal, a híres festővel.

Yorkshire grófság és különösen Wakefield, ahol 1903-ban világra jött, most a kultúra világtérképére kívánja helyezni Barbara Hepwortht és művészetét. Mint erről a projekt közreműködői a napokban egy londoni sajtótájékoztatónbeszámoltak,május 21-én megnyílik a fotók alapján izgalmasnak, sőt bámulatosnak tűnő „The Hepworth Wakefield”. A pontosan 5232 négyzetméter alapterületű, egymáshoz illesztett kockákból álló, rengeteg természetes fényt kapó épületben, amelyet David Chipperfield tervezett, a névadó munkáin kívül Ben Nicholson, Jacob Epstein, Piet Mondrian,Constantin Brancusi, Alberto Giacometti és J .M. W. Turner művei is helyet kapnak. A Hepworthnek szentelt tér nagyrészt családi összefogás eredménye: gipszből, alumínium ból és fából készült prototípusok és modellek 44 darabból álló gyűjteményét mutatják itt be, melyekből azután az öntőműhelyben a bronz vagy alumínium minták készültek. A hagyatékot gondozó alapítvány a múzeumok műkincsvásárlását elősegíteni hivatott Art Fund segítségével bocsátotta Wakefield rendelkezésére a többnyire eredeti, Hepworth kéznyomát viselő munkapéldányokat. A két teljes termet elfoglaló installáció mellett az illúzió fokozására a szobrásznő műhelyéből származó szerszámokat és anyagokat is elhelyeztek, de látható lesz itt többek között Hepworth egyik legismertebb szobrának, a Winged Figure-nek közel hat méter magasságú prototípusa is. A rozsdamentes acélból készült szobrot a John Lewis Partnership rendelte meg a hatvanas évek elején Oxford Street-i első áruháza számára, ahol most is „üdvözli” a vásárlókat.

A tíz kiállítóteremből, műhelybeszélgetésekre alkalmas stúdiókból, kávéházból, teraszból és parkból álló új létesítmény Wakefield történelmi rakpartján, a Calder folyó mentén helyezkedik el. Magát az új múzeumot 35 millió fontért építették meg a környék százmillió fontos rehabilitációjának keretein belül. A nagyszabású fejlesztés költségeihez más intézmények mellett az Arts Council, a kormány kulturális alapja, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és „természetesen” a szerencsejátékok jövedelméből a nemzeti örökség ápolására elkülönített keret is hozzájárult. A Hepworth-múzeum megnyitását szánják a Művészeti Élet Yorkshire-ben elnevezésű egyéves eseménysorozat fénypontjának, melyben tizenkilenc helybéli múzeum és galéria vesz részt. A Tate-„birodalom” nagyvonalú kölcsöneire is támaszkodó időszaki kiállítások olyan ikonikus művészeket mutatnak be az észak-angliai megyében, mint David Hockney, Damien Hirst és Henry Moore. Yorkshire a leedsi Szoborparknak és a Henry Moore Intézetnek köszönhetően már eddig is a szobrászat egyik világközpontja volt.

A sajtótájékoztatón felszólalt Wakefi eld polgármestere, Peter Box is, aki szenvedélyesen bízik a Hepworth-központ sikerében, de maga is bevallotta, hogy a beruházás idei kezdéssel már nem lett volna megvalósítható: az önkormányzat a lib-kon kormány megszorítási intézkedéseinek következtében négy év alatt 67 millió font elvonásra számít. Pedig a kultúra busásan megtérülő beruházás lehet –elég csak a két évvel ezelőtti Európa Kulturális Fővárosa, Liverpool példájára gondolni, ahol 130 millió fontos befektetés közel 800 millió fontos bevételt generált.

Barbara Hepworth munka közben
Barbara Hepworth munka közben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.