Karneválkedd

A helyiek alámerülnek a bűnös földi élvezetekben, a táncban, a zenében.

1699 márciusa, kedd este. A Mississippi partján néhány francia gyarmati helytartó borozgat, énekel, a tél végét ünnepli. A folyó mellett heverésző katonák hagyományt teremtenek: bő két évtizeddel később New Orleansban már ezrek mulatoznak az utcán a Mardi Gras (húshagyókedd) alkalmából. A böjti időszak kezdete előtti éjjel a helyiek alámerülnek a bűnös földi élvezetekben, a táncban, a zenében, no meg a szép New Orleans-i lányok szerelmében. New Orleans neve azóta egybefonódott a dzsesszel, a karnevál során a francia negyed utcáin rezesbandák játszanak, az erkélyeken színes maszkokba öltözött nők táncolnak. Ebből a hangulatból kaphat a pesti közönség egy kis ízelítőt a Gödörben, a keddi mini-Mardi Gras fellépőinek jóvoltából.

Elsőként a karcos, bourbonbe és dohányfüstbe áztatott bluest játszó Pribojszki Mátyás lép színpadra. A szájharmonika elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember Clint Eastwood-i módon összehúzott szemekkel, szúrós borostával figyeljen, kezét egy Colton pihentetve. Sosem lehet tudni, ki bukkan fel a karneváli forgatagban. Pribojszki mellé ezúttal néhány fúvós szegődik tettestársul.

Az őket követő Jambalaya zenekar nevét egy New Orleans-i ételről kapta, amely a város zenéjéhez hasonlóan a spanyol, a francia és az afrikai hatások keveredéséből született. Nemes Zoltán együttese hagyományos New Orleans-i dzsesszt játszik, a funky- és soulelemek mellett ezúttal a quimbys Varga Líviuszt is alkalmazva.

Az estét Ferenczi György és a Rackajam zárja, a stílust bajos lenne meghatározni. Hol szvingbe oltott magyar népzene, hol dzseszszel ötvözött gospeldallamok szólalnak meg a színpadon, ahol éjfél felé talán már egy-két csinos lány is táncol a banda oldalán, telet búcsúztatva, tavaszt köszöntve. Akárcsak néhány ezer kilométerrel odébb, New Orleansban.

Infó

MARDI GRAS MESE PRIBOJSZKI MÁTYÁS BAND, JAMBALAYA, FERENCZI GÖRGY ÉS A RACKAJAM

Gödör klub, március 8-án este 8-kor

Top 5

1. GRIGORIJ SZOKOLOVZONGORAESTJE

Az orosz virtuóz bemutatója március 7-én 19.30-tól a MüPában.

2. VÖRÖS NIKI TRIÓ

Finomra hangolt dzsesszdallamok március 8-án 20.00-tól a MOST!-ban.

3. EAST TENESSEE KÓRUS ÉS FÉRFIKAR

Amerikai spirituálék a nyugati partról március 9-én 19.00-tól a Belvárosi Szent Mihály-templomban

4. BUDAPESTI FESZTUIVÁLZENEKAR

A Fischer Iván vezette zenekar Wagner műveit játsszamárcius 11-én 19.45-től a MüPában.

5. KAZAI ÁGNES - HARCSA VERONIKA

Érzékeny dzsessz két gyönyörű énekesnővel március 12-én 20.00-tól a Budai Fonóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.