Éjszakaa gyilkosok között

Immár két éve várja a krimirajongókat Agatha Christie egykori nyári lakja, a Greenway-ház. A vállalkozó kedvűek akár a házban is éjszakázhatnak, ott, ahol annyi gyilkosság történt, legalábbis a regények lapjain.

A György király korabeli stílusban épült ház Devon grófság területén, Brixham közelében áll.

A krimik nagyasszonya évtizedeken át itt töltötte minden nyarát családjával együtt. Annak ellenére, hogy a világ leghíresebb detektívregény-írója volt, kerülte a nyilvánosságot, magánéletét igyekezett magának megtartani, és néhanapján elbújt titkos kertjeibe. A buja növényzet biztosította számára a békés viszszavonulást a külvilág zajától. Mikor 1976-ban elhunyt, lánya, Rosalind és annak férje, Anthony Hick költözött a házba, így az érdeklődők csak a parkig juthattak. Miután azonban ők is végleg eltávoztak, az örökösök úgy döntöttek, létrehozzák Agatha Christie Mekkáját, ahova Miss Marple és Hercule Poirot rajongói bármikor elzarándokolhatnak.

Az épület 2000 óta a brit kulturális örökségeket gondozó hivatal alapítványának tulajdonát képezi, az ő munkájuk, hogy Anglia történelmi épületeit kívül-belül megőrizzék az egykori formájukban. Így maradhatott fenn az eredeti enteriőr, amely azt a hatást kelti, mintha a krimikirálynő sosem hagyta volna el rezidenciáját. A falak színe, Agatha Christie gyerekkorából származó szófák, székek, csokoládésdobozai, virágos vázái, faliképei, jegyzetei és terítői érintetlenül figyelik az idő múlását. Sőt, még kutyája karmolásainak nyomát is meghagyták az ajtókon.

A ház felújítása két éven át tartott és körülbelül nyolcmillió dollárba került. Ám váratlan meglepetésekkel is szolgált, ugyanis ekkor bukkantak rá arra a 27 darab félórás magnószalagra, amelyre fél évszázaddal ezelőtt diktálta fel az önéletrajzát Agatha Christie. A tekercseket unokája, Matthew Prichard találta meg. Ezelőtt még a létezésükről sem tudott senki semmit, pedig számos kiadványban jelentek meg az írónő memoárjai. Hogy milyen titkokat rejtegetnek még a falak, azt csak azok tudhatjákmeg, akik részt vesznek azokon a „gyilkossági rejtélykörutakon”, ahol végigjárhatják a dolgozószobát, a gombaszínű könyvtárszobát, a csak drawing roomként emlegetett szalont, ahol az írónő rendszeresen a frászt hozta vendégeire,mikor felolvasott nekik legújabb könyveiből. A legnagyobb érdeklődést mégis a kéziratszoba keltette, ahol számos érdekesség várja a látogatókat, többek között megannyi mű eredeti, valamint első kiadása. Nagy látványosság még a házban berendezett családi mú zeum is, ahol az írónő és rokonainak személyes tárgyaiból állítottak ki különleges darabokat.

A legelszántabb rajongók egy teljes hétre megszállhatnak a felújításkor a ház első emeletén létrehozott öt hálószobás apartmanban, potom 3600 dollár fejében.

Ellenben akik a rejtélyek otthonában éjszakáznak, egy különleges vacsorán is részt vehetnek, amely a regények világába kalau zolja a vendégeket. Gyülekező a hallban néhány ital társaságában, majd megszólal a vacsorához szólító gong, és Agatha Christie kedvenc fogásai csalogatnak az ebédlőasztalon. Főfogásnak forró homár, ezt követően jöhet az áfonyafagylalt. Az est további programja a könyvtárszobában folytatódik forgatókönyvszerűen. Szó szerint, ugyanis a polcról véletlenszerűen leemelt krimi határozzameg az éjszakát. Az egybegyűltek gyilkososat játszanak, vagy rekonstruálnak bizonyos jeleneteket az adott regény cselekményei alapján.

Agatha Christie Devonban született, és a hely egész életében nagy hatással volt rá, olyannyira, hogy számos történetéhez a környék adott ihletett, valamint legtöbbjük ott is játszódott.

VÉRESÉVJÁRAT

A Gyilkolni könnyű 1939-ben jelent meg angol nyelven a Tíz kicsi négerrel együtt. Ez az év meglehetősen vérengző hangulatban telt Agatha Christie számára, ugyanis meglepően nagyszámú embert tett el láb alól ezen köteteiben.

A könyv jelenlegi magyar címét azonban csak 2008-ban kapta, amikor az elnagyolt és pontatlan fordítást az Európa Kiadó elhagyta. Egészen addig A gyűlölet őrültjei címet viselte, melyet még 1940-ben adtak neki. Gázolás, mérgezés, fulladás, lelökés, a könyvben előforduló gyilkosságokat Luke Fritzwilliam felügyelő próbálja felderíteni. A történet végén a nagy visszatérő, Battle főfelügyelő is színre lép, aki ezen kívül még négy regényben bukkan fel: a Királyok és kalandorokban, A Hét Számlap rejtélyében, a Nyílt kártyákkalban és az Éjféltájtban. „Gyilkolni könnyű – legalábbis mindaddig, amíg nem keveredünk gyanúba. Márpedig a gyilkos a mi esetünkben olyasvalaki, akire soha senki sem gyanakodna.” Christie egyetlen lányának és egyik kritikusának, Rosalindnak ajánlotta a regényt.

11/20.

Megengedhetetlenül olcsó megoldás, ha a szolgák egyike a tettes. (Húsz szabály a detektívtörténetek írására, 1928)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.