19-re lapot...

Vár, Fortuna utca, terasz, kényelmes székek, napsütés, nyüzsgő külföldiek, jól öltözött, mosolygós pincérek. Szívesen csöppenünk be egy könnyed, modern, magyaros ebédre.

A teraszon már nincs hely, pedig kellemesen melegítene a napfény és élveznénk a friss levegőt.Hiába, aMichelin nemrég Bib Gourmand, azaz kiemelkedően jó ár-érték arány ajánlással tüntette ki az éttermet. A kalauz nagy úr, ha valaki csak említést kap benne, szinte biztosra vehető, hogy forgalma jelentősenmegnő. Kíváncsiságunk is fokozódik és persze elvárásaink is inkább felfelémozdulnak el. Feltűnően egyszerű és határozott vonalú a kínálat és a 21-ben az étlapot állandó szezonális ajánlat egészíti ki. Dönteni így sem könnyű, mert szinte minden étel nehézsúlyú: az előételek között májak, felvágottak, tészták, a főételek között nagyobb a változatosság, de a köretek egytől egyig nehezek: burgonya, tarhonya, tészta – nagyon hiányoljuk a könnyed, friss zöldségeket.

A csábítóan hangzó magyaros bisztrótál helyett előételnek inkább a hortobágyi palacsintába kóstolunk bele. Rendkívül könnyű, friss a palacsintatészta, de a töltelék már nem ennyire egyértelmű, bár szerencsére nem a szokványos péppé zúzott csirkepaprikásról van szó, hanem szép, darabos állagú, kivehetően színtiszta húsból áll. Így is csak főtt-sült csirkének tűnik, amit tálalás előtt összekeverhettek egy kis mártással, abban nem vagyok biztos, hogy ez valamikor is elérte a pörkölt, majd a paprikás állapotot. Bármi is legyen, friss, és ízre sem kellemetlen.

Levesek közül a gulyás és az Újházy-tyúk kerül elénk, ráadásul mindkettő kis piros lábasban. A „Chicken soup Újházy art” könnyed, világos leves, korrekt betétekkel. A gulyás ugyanez, de hazai összehasonlításban – sűrűségben, fűszerezettségben – alulmarad, bár az étterem nem is akar mást, hiszen ars poeticája: mindenből az eredetit, csak kicsit könnyebben.

Főételem roston libamáj karamellizált almával és brióssal. A máj elégségesen sütött, kívül ugyan nem pörzsölődött meg, és belül sem elég lágy, de tiszta ízű. A briós különösebb említésre nem méltó, a sültalmaköret nekünk már kissé unalmas, de talán a külföldieknek ez is elkápráztatóan kreatív és innovatív,már amennyire három hámozatlan, sült almaszelet az lehet.

Másik főételünk a báránygerinc bazsalikomkéregben, lecsós árpagyönggyel. Elsőre véresebbnek tűnik a kelleténél, de a szájban már zsenge, porhanyós a hús. A kenyérmorzsás bazsalikomkéreg inkább ázott,mint ropogós, és a köretből is sajnos csak a cukorborsó állja meg a helyét. A bőkezűen felhalmozott lecsós (inkább lecsópürés) árpagyöngyrizottó sem az igazi.

A desszerteket nagyon ajánlja pincérünk, aki egyébiránt rendkívül kedves és udvarias. A málnásszedres grízpudingról el is hiszszük neki, hogy jó. A pudinggal még nem lenne baj, édes is, málnás is, viszont van a tetején egy átharaphatatlan, vastag, óriás cukorpasztillapajzs. A somlóimellett is kiáll emberünk, az állítólag maga a revolúció, sehol nem készítik ilyen kifinomultsággal, odafigyeléssel és kreativitással. A gasztroforradalom csúcspontjának itt az tekinthető, hogy nem gombócokat vagy halmokat kapunk, hanem egy hengert. A henger azonban hamar szétcsúszik a tömör tésztarétegek közé kent vaníliás krémtől, meg a talapzatot alulról áztató tejcsokoládé-mártástól. Hiá nyolom a rumos áztatást és a finom mazsolát.

Mindezek után azon morfondírozunk, hogy az étterem kommunikációja tele van Litauszki Zsolt kreatív séffel, aki itt dolgozik, ezért is voltunk nagyon kíváncsiak, hogyan kápráztatja el a magyar konyha forradalmával a kifinomult közönséget. Voltunk már étteremben, ahol ő főzött, de annak a felvilágosult, magas szintű munkának kevés nyomát találjuk a 21-ben.

Pincérünk egész végig pontos és lelkes munkát végez, folyamatosan érdeklődik elégedettségünk iránt, kéréseinket zokszó nélkül teljesíti, de azt azért mégsem tartjuk ildomosnak, hogy a számla prezentálásánál nem említi, hogy a végösszeg már tartalmazza a szervizdíjat, kérdés nélkül elkönyveli másodszorra is. Jóllehet az étlap közli a „kötelező honorálás” üzletpolitikáját, de így mégis keserű a szájíz. Ketten huszonhatezret fizetünk, persze benne van a dupla szerviz. Jó árérték aránynak enélkül se nevezném. Ha legalább papírszalvéták helyett finom damaszttal törölgethetném sebeimet...

Infó

21 MAGYAR VENDÉGLŐ Asztalfoglalás: +36 (1) 202-2113 Web:21restaurant.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.