MüPa: még tisztázatlan a támogatás összege

Eddig nem kapott hivatalos értesítést a budapesti Művészetek Palotája a kormány által elrendelt idei pénzügyi zárlatról. Mindössze annyit lehet tudni, hogy annak tízszázalékos lesz a mértéke, de egyelőre nem tisztázódott, mennyi a ház ez évi költségvetési támogatásának összege – értesültünk Csonka András vezérigazgató-helyettestől.

A vezető elmondta: a 2008-ban felhasznált 2,4 milliárdos működési támogatással szemben tavaly már csak 2 milliárd 40 millióval számolhattak, ám ebből nem egészen tíz százalékot elvontak. „Ha az idén további tíz százalékot zárolnának, katasztrofális helyzetbe kerülnénk. Ezért abban bízunk, hogy a támogatás összegét a tavalyinál magasabban határozzák meg. Erről egyeztetünk a tárcával” – tette hozzá. Hangsúlyozta: szándékuk, hogy a közönség ne érezze meg a megszorítást, amit költséggazdálkodással és esetleg hitelfelvétellel próbálnak ellensúlyozni. (AMüPa társasági formában működő gazdálkodó szervezetként hitelképes.) Az éves program finanszírozását tehát mindenképpen meg fogják oldani, más kérdés, hogy a hitelt majd vissza kell fizetni.

Hozzáfűzte: a MüPát már az élvonalban tartják számon a nemzetközi mezőnyben, ezért a művészekkel kedvezőbb gázsit tudnak kialkudni. Ez is segíti a megtakarítást.

Fölvetettük, szakmai körökben hallani, esetleg elmaradhat vagy sérülhet az idei Budapesti Wagner-napok programja. Ezt némelyek összefüggésbe hozzák azzal, hogy a nagy sikerű Wagner-sorozat művészeti vezetője és karmestere, Fischer Ádám külföldön kritikus nyilatkozatot tett a magyar kormányról. Csonka András leszögezte: az idén július 9-től 19-ig tartandó Wagner-napok a MüPa-program zászlóshajójának számítanak, és nem merült föl változtatás. Annál is inkább, mert már szerződtek a föllépő énekesekkel, és eladták a jegyek jelentős részét. Érdeklődésünkre hozzátette, hogy ez az előadássorozat, mint az operajátszás világszerte, nem rentábilis.

Ahogy az operajátszásban, úgy a MüPa fönntartásában is osztja a hasonló külföldi intézmények sorsát. Londonban, Párizsban és más európai városokban a művészeti paloták működési költségeinek felét, kétharmadát az állam fizeti. „A MüPa bevételei is csak a kiadások egyharmadát fedezik, ami miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznünk. Különösen, hogy az Európában gyakori 50 eurós helyárhoz képest nálunk a jegy 20 és 30 euró közötti összeg. Ilyen körülmények között is a budapesti színházi középmezőnybe tartozik az egy székre eső támogatásunk” – jegyezte meg a vezérigazgatóhelyettes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.