Fellélegezhetnek az artmozik

Noha korábban úgy döntött a városvezetés, hogy a budapesti artmozik idén nem részesülnek támogatásban, a Fővárosi Közgyűlés múlt héten 70 millió forintot szavazott meg a művészfilmszínházak részére.

A döntés lehetővé tette, hogy ne szűnjön meg ez az Európában is egyedülálló kulturális hálózat. A bajok azonban ezzel nem oldódtak meg, a túléléshez a tavaly április óta várt állami támogatásoknak is meg kéne érkezniük.

Vendégek a Cirko-Gejzír mozi jegypénztáránál
Budapest, 2011. február 4. Vendégek a Cirko-Gejzír mozi jegypénztáránál, 2011. február 3-án. Nem szűnik meg a budapesti artmozi-hálózat, de a főváros idén csak saját filmszínházainak fenntartását tudja vállalni; a nem fővárosi fenntartású artmozik közül egyesek azonban az állami támogatások szüneteltetése miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint korábban hírül adtuk, hideg zuhanyként érte a fővárosi mozisokat, hogy a főváros január elején nyilvánosságra hozott költségvetési koncepciójában nem szerepelt az artmozik fenntartására betervezett összeg, noha 2009-ben 50 millió, 2010-ben pedig 80 millió forint támogatást kaptak. Az év elején a Budapesti Artmozi Egyesület háttértárgyalásokba kezdtek a fővárosi LMP-frakcióval és sikerült elérniük, hogy a párt felkarolja a mozik ügyét és stratégiai tárgyalásokba kezdjen Tarlós István polgármesterrel.

E folyamat eredményeképpen, az LMP javaslatára 70 millió forintot szavazott meg múlt csütörtökön a főváros. Ezt az összeget – amelynek kézbesítése nyár előtt nem várható – a város a saját, százszázalékos tulajdonában lévő Budapest Film Zrt.-n keresztül folyósítja majd minden fővárosi, nem állami fenntartású artmozinak (tehát az Uránia és az Örökmozgó kivételével), a termek számának megfelelően, egyenlő arányban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.