Fekete napok

Itt van mindjárt az ember feletti tempót diktáló Gerard Depardieu, tavaly hét filmet színesített súlyos jelenlétével.

Elmúlásának hírére nem borult gyászba a város, a francia filmek kedvelői sem öltöztek feketébe, és a boltok nyitva tartása se változott, de a veszteség ettől még veszteség: a Francia Filmnapok megszűntével Budapest egy közkedvelt filmes rendezvénysorozatot volt kénytelen elkönyvelni a veszteség rovatban. Öröm az ürömben: sokat nem kellet várni, hogy a gondosan felépített hagyományt egy hasonszőrű kezdeményezés felkarolja: az idén először megrendezésre kerülő Frankofón Filmnapok ráadásul nem is áll meg a franciák filmes termésénél, hanem hét másik frankofón ország kínálatából is válogat.

Itt van mindjárt az ember feletti tempót diktáló Gerard Depardieu, aki filmográfiája tanúsága szerint tavaly nem kevesebb, mint hét filmet színesített súlyos jelenlétével. A hetek egyike Jean Becker Nem beszélek zöldségeket! című, régi időket idézőmozija, melyben egy középkorú, majdhogynem analfabéta férfi és egy könyvek közt élő, idős hölgy között szövődik barátság.

Bertrand Blier Jégkockakocannás című filmje is egy furcsa páros története, de nem Blier lenne, ha ezúttal is egy szép, szelíd barátsághoz kellene aszszisztálni. Ilyesmiről szó sem lehet, a komédia színe nála fekete: a történet főszereplőjét, a rákos alkoholista írót saját betegsége keresi fel emberi alakban, ismerkedés céljából.

A művészfilmek elkötelezett támogatóját, a francia Humbert Balsant (többek között Tarr Béla producerét) viszont felhalmozott adósságai nem hagyták nyugodni; az öngyilkosságba menekülő filmproducer története ihlette A gyermekeim apja című, hangsúlyozottan fikciós játékfilmet. De vigyázat, aki sötét hangulatú, gyászos műalkotásra számít, csalódni fog:Mia Hansen-Love rendezése sokkal inkább a szeretet és az együttérzés,mintsem a gyász és az önmarcangolás filmje.

Infó

I. FRANKOFÓN FILMNAPOK

Uránia Nemzeti Filmszínház, Örökmozgó, Francia intézet február 24.–március 3. között.

Top 5

1. FILM - FÉKTELEN HARAG

Nicholas Cage haragra gerjed 3D-ben.

2. FILM - A HARCOS

Christian Bale és Mark Wahlberg boxfilmje.

3. FILM - HONNAN TUDOD?

A Lesz ez még így se rendezőjének rom.-komja Nicholsonnal.

4. DVD - TOLVAJOK VÁROSA

Ben Affleck második nagyjátékfilmrendezése.

5. DVD - TŐZSDECÁPÁK – A PÉNZ NEM ALSZIK

Gordon Gekko viszszatér.

Gerard Depardieau a nem beszélek zöldségeket! című filmben
Gerard Depardieau a nem beszélek zöldségeket! című filmben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.