EUfónia Ferencvárostól Ljubljanáig

Budapesti, belgrádi, ljubljanai, grazi, bécsi és bukaresti akadémistákból álló zenekar indít nemzetközi koncertsorozatot február 26-án a MüPában, Kocsis Zoltán vezényletével. A program apropója a magyar EU-elnökség.

Kocsis Zoltán vezényli azt a nyolcvantagú zenekart, amelyet magyar, osztrák, horvát, szlovén, szerb és román akadémistákból verbuváltak a magyar EU-elnökség tisztelétére és apropóján, a budapesti és a zágrábi zeneakadémia rektorainak ötlete nyomán. Az együttes, amely a napokban állt össze Budapesten, szombaton debütál a Művészetek Palotájában, magyar művekkel, konkrétabban Liszt–Kocsis Obermann völgye, Dohnányi Ernő Variációk egy gyerekdalra, zongorára és zenekarra, Bartók Béla Táncszvit és Kodály Zoltán Galántai táncok című zeneművével. Az EUfónia nevet kapott formáció szólistája a 29 éves Lajkó István zongoraművész, akit hat magyar és külföldi jelentkező meghallgatása után maga Kocsis választott ki.

Kocsis Zoltán és a frissen összeállt együttes
Kocsis Zoltán és a frissen összeállt együttes

A program (egyik) ötletgazdazdája, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Batta András érdeklődésünkre elmondta: a világ zenei felsőiskolái egyre gyakrabban indítanak közös projekteket, közösen pályázva koncertek, mesterkurzusok megrendezésére, ezek azonban jellemzően egymástól távoli iskolák. A mostani kezdeményezés tehát önmagában is unikálisnak mondható, hiszen itt most szomszédok, egy (fél) kivétellel a közös zenei örökséget ápoló hajdani Osztrák–Magyar Monarchia utódállamainak zenészei fogtak össze, ezt a zenét választva közös nyelvként.

A rektor elmesélte, hogy a projektumban résztvevők az induláskor több nagy nevet is bedobtak, mint lehetséges karmestert, de miután Batta közölte, hogy ő személy szerint Kocsis Zoltánra gondolt, véget is ért az ötletelés. Kocsis egyébként örömmel fogadta a felkérést, nem mellesleg nyilván azért is, mert mindig szívesen dolgozott együtt fiatalokból álló zenekarokkal. Az EUfóniát egy ugyancsak nemrég végzett budapesti zeneakadémista, Vass András készítette elő a világhírű magyar dirigensnek, aki a hét közepén vette át a munkát.

Batta András szerint a program abban is segíthet, hogy a megújulásra váró pesti Zeneakadémia válhasson a Kárpát-medencei régió zenei felsőoktatásának központjává. A Liszt Ferenc téri intézmény erre a tisztre okkal és joggal aspirálhat, mindenekelőtt a magyar zenepedagógia presztízse, az ifjúsági zenélés és zenekari tradíciók okán.

Csütörtök délelőtt a MüPában módunk nyílt belehallgatni az internacionális zenekar próbájába, amely a kelet-közép-európai régió másik legközösebb nyelvén, tehát angolul zajlott. Bartók Táncszvitjét csiszolták éppen, a karnagy a munka végén ugyancsak ezen a nyelven fejezte ki elégedettségét: „I am absolutely satisfied” – öszszegzett (Teljesen elégedett vagyok).

A próba utáni háttérbeszélgetésre összegyűlt médiamunkásoknak Kocsis Zoltán sok egyéb mellett elmondta: nagyon jól haladnak, a négyből két műsorszámmalgyakorlatilagelkészültek, ezeket akár már most is kifogástalanul el tudnák játszani. A fiatalok rendkívül nyitottak, mindent megcsinálnak, amit kér tőlük – nagyon egyetért ClaudioAbbadóval, aki az utóbbi időben kizárólag ifjúsági formációkkal dolgozik: ezekben még nincs meg a rutinos zenekarok merevsége. A műsor összeállításáról szólva kifejtette: fontosnak tartotta, hogy Dohnányi is helyet kapjon a programban, aki Bartók és Kodály mellett sajnálatosan háttérbe szorult, noha ugyanolyan büszkék lehetünk rá, mint a két előbbi komponistára. Az Obermann völgyéről azt mondta: szándékosan olyan Liszt-művet keresett, amit viszonylag ritkábban játszanak és ami ugyancsak megérdemli, hogy népszerűsítsék, hiszen remekmű.

A magyar EU-elnökség büdzséjéből, a Hungarofest közreműködésével felállított Eufónia Közép-európai Ifjúsági Zenekar február 28-án a zágrábi Lisinki Hallban, március 1-jén a ljubljanai Slovenian Philharmonic Hallban, március 2-án a grazi Stefaniensaalban, március 3-án pedig Bécsben lép fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.