Újabb bál az Operában

Még mindig nincs nyugalom az Operaházban. Most éppen Volf Katalin, Kossuth-díjas balettművész és két kollégája ellen folyik fegyelmi eljárás. A dalszínház vezetése mindeközben meghirdette a következő évad programját, de az is kiderült: az Erkel újranyitása egyelőre csak vágy.

Nagy a nyugtalanság a Nemzeti Balettben. A társulat csaknem egésze képtelen elfogadni a januárban kinevezett ideiglenes balettigazgatót. Az orosz Eldar Aliev – aki azt állítja: ragaszkodik a teljes Nemzeti Baletthez –, nem jött ki művészeti helyettesével, a Kossuth-díjas első magántáncosnővel, Volf Katalinnal, valamint az őt támogató két táncossal. Először csak annyit jelentett ki Aliev: nem akar együtt dolgozni Volffal, és a napi próbák vezetését is megvonja tőle. Majd kérésére a három művész magatartása miatt az Operaház miniszteri biztosa fegyelmi eljárást kezdeményezett ellenük, és az eljárás befejezéséig állásukból felfüggesztette őket. Megpróbáltunk szakmai érveket megtudni Horváth Ádám miniszteri biztostól, aki azonban csak az Operaház közleményével válaszolt, amely az eljárás tényéről szól. Hozzátette: a kivizsgálás végéig nem szeretne mást mondani az ügyről. A tegnapi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre annyit elárult: a helyettesítő vezető nyíltan szidta a társulat előtt felettesét, akinek viszont szemtől szembe nem mondta el a problémákat.

Horváth Ádám, akinek mandátuma február végén jár le, még nem kapott hivatalos értesítést arról, meghosszabbítják-e posztján, míg kiírják a főigazgatói pályázatot, amelyre szeretné benyújtani elképzeléseit. Cáfolta ugyanakkor azokat a szóbeszédeket, amelyek szerint nemzetközi túlsúly formálódna az Operában. Leszögezte: a következő évadban a fellépők 92 százaléka magyar lesz, és hazahívják a világsikert elért művészeket, Komlósi Ildikót, Rost Andreát, Miklósa Erikát, Budai Líviát és Marton Évát. Először lesz premierje az Operaházban Kocsis Zoltánnak, ő vezényli az Arabella című operát, amelyet Marton László állít színpadra. Nem szándékoznak versenyezni a Művészetek Palotájával, de újra műsorra veszik Wagner Ringjét, és a világon először Budapesten lesz látható 3D-s opera: A kékszakállú herceg vára.

A következő évadban 225 előadást terveznek, köztük a tavaszi Parsifalt, amelyet a világhírű Christoph Eschenbach vezényel két este. Ugyanakkor az is kiderült: az Erkel Színház újranyitása egyelőre vágy, a kormánynak ez szándékában áll, de nem tudni, mikor lesz rá anyagi fedezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.