Liszt a kirakatban

Új vezetővel, de még a régi koncepciója szerint rendezik meg az idei Budapesti Tavaszi Fesztivált. A vendégek között ott lesz a karnagy Zubin Mehta és a hegedűművész Pinchas Zukerman is, a jegyek többsége már elkelt.

Bár Vitézy Zsófia személyében már új vezetője van a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft.-nek, még elődje, Zimányi Zsófia vezényli le az idei, március 18. és április 3. között megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF). A rendezvény középpontjában Magyarország EU elnöksége és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója áll.

A szervezők igyekeztek az Európai Unió 27 tagállamának legjelesebb képviselőit elhívni, sőt az országok közötti koprodukciót is elősegíteni. A fesztivál egyik idei nagy sztárja Zubin Mehta, aki az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinót vezényli, főként Verdi-nyitányokat játszanak és Mahler I. (Titán) szimfóniáját. Vivaldi Orlando furioso című kompozíciójának koncertszerű előadásában tér vissza Budapestre a szintén világhírű kontratenor: Philippe Jaroussky. Szintén járt már Magyarországon és hatalmas sikert aratott a Művészetek Palotájában az 1920-as, 30-as évek stílusában éneklő/játszó Max Raabe & Palast Orchester.

Megint a Nemzeti Színház ad otthont a Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, amelyben látható lesz – többek mellett –Bodó Viktor grazi Liliom-rendezése. Az idei Liszt-ünnepséghez is rengeteg program kapcsolódik, szinte minden műfajban megidézik a zeneszerzőt. Fekete Gyula operát írt az életéről, és láthatunk tárlatot pest-budai tartózkodásának kronológiájáról, valamint a cigányzenéhez fűződő viszonyáról is. Ünnepeljük a hatvanéves Magyar Állami Népi Együttest és a hússzal idősebb Novák Ferenc koreográfust, akárcsak Szokolay Sándor zeneszerzőt. Mint Zimányi Zsófi a elmondta: a jegyek hetvenöt százalékát eladták már, a vásárlók harminc százaléka külföldi, és egyre többen jönnek külföldről önállóan, nem szervezett úton. Öt ingyenes koncertet rendez a fesztivál, egyébként a legmagasabb jegyár 22 ezer forint. Április 1. és 3. között újfent megrendezik a Fringe fesztivált, és az OTP Bankkal közösen kreatív kirakat pályázatot hirdetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.