Nemzeti éhkopp

Bizonytalanná teheti a nemzeti kulturális intézmények idei működését a kormánynak az a döntése, hogy az amúgy is szűkös költségvetésből újabb ötmilliárd forint zárolását rendeli el. Lapunk úgy értesült: az elmúlt hét végén az intézmények vezetői megkapták a verdiktet, amelynek értelmében lényegében egyhavi támogatásukról kell lemondaniuk. Ez a napi működést és a szakmai teljesítményeket is veszélybe sodorja.

A 250 milliárdos stabilizációs tartalékból 40 milliárd forintot kell a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak „kigazdálkodnia”, ebből ötmilliárd forint jut az elfogadott költségvetés értelmében mintegy 200 milliárd forint fölött rendelkező kulturális államtitkárságra. Mivel a szféra már tavaly is kénytelen volt lemondani 4,5 milliárdról – névleg zárolás formájában, de ezt a pénzt valójában sosem kapták vissza –, szakértők szerint a rendszerváltás óta soha nem tapasztalt szintre jutott a kultúrát sújtó forráselvonás.

Hullik a vakolat az Iparművészeti Múzeumról
Hullik a vakolat az Iparművészeti Múzeumról

Az egy hónapnyi költségvetési támogatás elvesztése az összes nemzeti kulturális intézményt – azaz országos múzeumot, a nemzeti könyvtárat és levéltárat, a legfontosabb művészeti együtteseket – súlyosan érinti. Nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezetője néhány hete egy sajtótájékoztatón kifejtette: habár korábbi 1,7 milliárdos költségvetését idénre 1,45 milliárdra csökkentették, százmillió forint még mindig jut az előadások méltó megvalósítására. Nos, ennél az összegnél is több látszik most veszni. Legalább ilyen érzékenyen érinti az intézményrendszert, hogy a programfinanszírozásból oroszlánrészt vállaló Nemzeti Kulturális Alapot sem kerüli el a zárolás. Jankovics Marcell elnök az év elején még örömmel jelentette ki egy interjúban, hogy idén az ötöslottó-bevételekből nekik járó teljes összeggel gazdálkodhatnak, most már tudni lehet: a 8-9 milliárdból egymilliárdot zárol a kabinet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.