Tények, fények

Ugye, jobb mint a film? Ezt kérdezték a legtöbben, amikor meglátták, hogy a tucatnyi Oscarra jelölt film könyvváltozatát olvasom.

Arra számítottak, hogy más adaptációkhoz hasonlóan fanyalogni fogok, hogy a könyv sokkal regényesebb, összetettebb, a film csupán satnya változat. Hát ez csak részben igaz.

Először is: hamarabb volt a film. A forgatás tavaly januárban fejeződött be, az előszó végén pedig 2010. augusztus szerepel. Vagyis hamarabb volt a film, mint a könyv. Másrészt: a film a dadogós király és logopédusa történetének csupán egy kisebb szeletét, a sikertelen Wembley-beszédtől a háború 1939-es kitöréséig dolgozza fel. A könyv ezzel szemben Lionel Logue 1880-as születésétől annak dél-ausztrá liai haláláig követi az eseményeket, alaposan bemutatva VI. György és Logue családi hátterét, felvázolja a logopédia rövid kialakulását, a terápia kevésbé fotogén szakaszait.

És pont ezért kiváló a könyv, hiszen a film regényes, dramatizált változatával szemben kapunk egy szárazabb, életszerűbb, dokumentumízű változatot. (Például a könyv bevallja, hogy nem tudni bizonyosan, miként lett a király az ausztrál logopédus leghíresebb páciense. Ezért két verziót is felvázol. A film egy harmadikkal él, ami ezek fényében kevésbé hihető, ám lefegyverzőbb.) De most nem bánjuk a film feltupírozott színeit, hiszen a számos apró részlet hozza igazán közel a két férfi nem mindennapi barátságát. A színpadi látvány helyett a kuliszszákat kapjuk. Mindazt, ami unalmasnak, fárasztónak tűnt volna a vásznon. És így alkalmanként le is leplezhetjük a filmes dramaturgiát, a kegyes csalásokat.

Logue unokája és a Sunday Times munkatársa levelezésekből, naplórészletekből, korabeli újságokból, fényképekből rekonstruálja amondjam így, „igaz” történetet. Kevésbé szenzációs, kevésbé nagyvonalú, de a könyv nélkül sosem fogjuk igazán érteni az angol monarchia eme szakaszát. És bizony néha ez is megér egy Oscart...

Infó

Mark Logue – Peter Conradi A király beszéde Gabo, 271 oldal, 3490 forint

Top 5

1. VASSNÉ KOVÁVCS EMŐKE (SZERK.): A HADARÁS

Eötvös. Már az óvodások is hadarnak.

2. VÉKÁSSY LÁSZLÓ: A DADOGÓK KOMPLEX KEZELÉSE

Nemzeti Tankönyvkiadó. A dadogás nem beszédzavar, a magatartás akadályozottsága.

3. KISS ANDREA – BODOR RÉKA: KÉPGYŰJTEMÉNY AZ AFÁZIA TERÁPIÁJÁJOZ

Logo-Med. Feladatok és logopédiai gyakorlatok.

4. ADAMIKNÉ - GÓSY - LÉNÁRD: A MESÉK CSODÁI

Dinasztia. Íráselőkészítő munkafüzet.

5. SZITÓ IMRE: A TANULÁSI STRATÉGIÁK FEJLESZTÉSE

Argumentum. Iskolapszichológia-sorozat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.