Erdőnek erejével

Kell-e annál nagyobb tavaszváró kaland, mint éjnek idején bevenni egy középkori várat?

Tivornyázó nemes urakkal, ragyogóra polírozott lovagi páncélokkal, címerekkel, királyi éremverdével, működő golyóspréssel és hasonló furcsaságokkal találkozhat az a kalandvágyó család, aki február 26-án este – ahelyett, hogy a tévé elé heveredne –, bakancsot, melegítőt húz, és nekivág, hogy megmássza a diósgyőri várdombot. A középkori vár gazdái tavaly az erődök és tornyok védőszentje, Szent Borbála napján (december 4-én) indították útjára első csillagfényes túrájukat a miskolci városrészben. Azóta minden szombaton óránként egy-egy csoportot küldenek az éjjeli kalandra este hat és kilenc óra között.

A kényelempárti szülőknek is érdemes most előhalászniuk emlékeik közül az osztálykirándulások éjszakai túráinak hangulatát: mérhetetlen izgalmat attól az egyszerű ténytől, hogy sötét van,mert amúgy minden fa, útszéli kő és mohagombóc pont ugyanaz,mint előző nap délelőtt.

Ám, ha a Diósgyőri várnak vágnak neki alkonyat után a családdal, egy valamire történelmi leckéiket magyarázva is feltétlenül ügyeljenek az apukák: semmiformán ne zabolázzák a gyerek fantáziáját! Hadd rémüldözzön egy sort a rom panoptikumának kitartóan egy irányba néző nemesei között, képzelhesse oda magát Kassa város címeradományozási ceremóniájára vagy akár Nagy Lajosmarcona lovagjai közé. Megleshessen egy igazi várostromot, megtapogathassa az ötszáz éves cserépkályhát, az észak-nyugati torony királyi éremverdéjében pedig működő golyóspréssel vagy kézi éremverőkkel elkészíthesse Mátyás aranyforintját vagy Nagy Lajos dénárját. Ha meg egyszer nappal kószálunk a környéken, és szerencsénk van, még az erőd működő ágyújának eldördülő díszlövését ismeghallhatjuk – pláne, hogy azt jó sokáig visszhangozzák a környékbeli hegyek.

Top 5

1. KORTÁRS GYEREKIRODALMI NAPOKAT TARTANAK 

a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 24–26. között – sok gyerekprogrammal.

2. A ZENELADIK

– Hajós András és a Modern Art Orchestra dzsesszes-vicces gyerekműsora február 27-én, 3-kor kezdődik a Bárka Színházban.

3. A GÁGOGÓ

című zenés muri a Szegedi Téltemetés fesztivál programja. Február 26-án, délelőtt 11-től, a Klauzál téren tartják.

4. KALÁKA BÁNSZÍNHÁZ

a Kolibriben fenruár 25-én, 26-án - az öreg rókával és a bábokkal.

5. A MINDENTUDÓ KIRÁLYLÁNY

meséjét legközelebb február 23-án adják a Miskolci Nemzeti Színházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.