A közönség váltja le a színházigazgatót?

Szakmai és apolitikus döntésnek tartják a győri művészek, hogy a fideszes városvezetés a párt első embereinek köréhez tartozó Nagy Viktor színházigazgató vezetői megbízatásának visszavonását tervezi.

A győri képviselő-testület kulturális bizottsága legutóbbi ülésén elfogadott előterjesztésében azt javasolja a közgyűlésnek, hogy vonja vissza Nagy Viktor színházigazgató vezetői megbízatását. A jelek szerint eldőlt tehát a hónapok óta tartó belső vita, mely a Győri Nemzeti Színház műsorpolitikája körül zajlik.

A történteknek a „nagypolitikához” annyi köze van, hogy a gazdasági okokból menesztett Korcsmáros György igazgató helyére két és fél éve pályázat útján az a Nagy Viktor került, akit „Orbán Viktor köreihez tartozónak” emlegetett a szakmai közvélemény. Nagy Viktorral szemben az előtte ideiglenesen megbízott Forgács Péter színművész, rendező maradt alul. Nagy valószínűséggel egyébként ő foglalja el majd a rövidesen távozó Nagy Viktor helyét.

Nagy Viktort egyébként a közönség buktatta meg. Az igazgató nem követte a hasonló módon, politikai ösztökélésre igazgatói székhez jutott társait, nem olcsó, igénytelen népszínházat hirdetett meg. Színészei szerint gyakran emlegette, hogy ő két lépéssel a győri nézők igényei előtt akar járni.

A jelek szerint azonban ezen az úton nem követte őt a publikum.

Tavaly sokkal kevesebb bérletet adtak el a korábbinál. Sokan elpártoltak a színháztól azért is, mert az igazgató két bérletet megszüntetett, illetve valamely másikkal összevont. Folyamatosan telt házat csak az általa rendezett Isten pénze musical, valamint a Csárdáskirálynő hozott. Bukás a Rent című rockopera, nem fogadta egyértelműen jól a közönség a Mária evangéliumát sem. A Funtek Frigyes által rendezett Ionesco-darab, a Rinocérosz és Nagy Viktor Kabaréja egy szűkebb nézői körben joggal váltott ki elismerést, ám a színházba járók jelentős részének ez a két előadás sem tetszett.

Az utóbbi két év előadásainak némelyikéről a szünetben feltűnően sokan távoztak. Névtelenül megszólaló győri színészek állítják: mostanában a ruhatárosoknak számolniuk kellett, hányan hagyják ott szünetben az előadásokat.

Nagy Viktor nem tudta megvalósítani azt az ígéretét sem, hogy az ország legismertebb művészeit szerződteti egy-egy szerepre Győrbe. Az Isten pénzéhez hívta ugyan a Kossuth-díjas Huszti Pétert, ám egyeztetési gondok miatt ő a felkérést nem tudta elvállalni. Más, beígért, közkedvelt színészegyéniségek meghívásával az igazgató adós maradt.

A város vezetésének szándéka a győri színészek nagyobbik részének és a közönségnek a véleményét tükrözi. A színészek közül sokan nem hitték el, hogy erre a lépésre sor kerül, hiszen a jobboldalhoz erősen kötődő, nagynevű művészegyéniségek az utóbbi hetekben az országos kulisszák mögött erőteljesen kiálltak Nagy Viktorért, s politikai védelmet kértek számára, a jelek szerint sikertelenül.

Borkai Zsolt polgármester a színházigazgató visszahívásával kapcsolatban annyit mondott: a városvezetés nem tudott egyezségre jutni Nagy Viktorral az intézmény műsorpolitikájáról, ezért közös megegyezéssel a vezetői megbízás visszavonásáról döntöttek.

Formálisan a végső szót majd a jövő pénteki közgyűlés mondja ki.

Megkerestük Forgács Pétert, az igazgatói szék várományosát, aki egyelőre nem akarta kommentálni a hírt, mint ahogy Nagy Viktor sem élt a megszólalás lehetőségével.

Gyakran győzött a politika a szakmai érvek fölött az utóbbi időben, amikor igazgatóváltásra került sor a vidéki színházak élén. 2009 decemberében a szakmai bizottság javaslata ellenlében választotta Besenczi Árpádot az önkormányzat a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház élére, majd Harsányi Sulyom Lászlót győzte le az ugyancsak fideszesként ismert Crespo Rodrigo Tatabányán. Idén év elején Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház vezetője be sem adta pályázatát, így Blaskó Balázs nyerte el a posztot „ nemzeti népszínházi” koncepciójával. Pécsen a számos, fideszesnek tudott induló közül Rázga Miklós győzött, akinek csapatában Gulyás Dénes operaénekes, egyben kormánypárti országgyűlési képviselő is jelen volt.

Telt házat csak az Isten pénze című musical vonzott
Telt házat csak az Isten pénze című musical vonzott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.