Téli tárlat vagy téli zárlat?

Takarékossági okokból zárva tart a Pest megyei múzeumok többsége, közölte Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok igazgatója (pár héttel ezelőttig a kulturális államtitkárság helyettes vezetője) a hónap elején.

Tapasztalataik szerint a kiállítóhelyek látogatottsága februárban a legalacsonyabb, ezért határozott úgy a PMMI, hogy márciusig nem nyitja ki az igazgatósághoz tartozó múzeumok nagy részét. A zárva tartó intézmények munkatársainak döntő többsége otthonról is el tudja végezni feladatait – mondta az igazgató –, a megtakarítás elsősorban az üzemeltetési és a munkába járási költségek csökkenésében jelentkezik. A télen is nagy érdeklődésre számot tartó szentendrei Kovács Margit Múzeum és az ottani Képtár, valamint a váci Memento Mori kiállítás azonban zavartalanul látogatható.

A Pest megyeiek lépése nem példa nélküli, de a zsugorodó fenntartói támogatás ellenére ma már mégsem gyakori. Fejér megyében például a téli hónapokban egyetlen múzeumot sem zárnak be takarékossági okokból – tudtuk meg Demeter Zsófia megyei múzeumigazgatótól. Erre lehetőségük sem lenne, mivel mindegyik intézményükben látható jelenleg olyan kiállítás, ami pályázati támogatással valósult meg, egyebek mellett azzal a feltétellel, hogy ezeket a tárlatokat folyamatosan nyitva kell tartani.

Veszprém megyében pedig a bezárások helyett inkább igyekeznek felpörgetni az eseményeket: Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató szerint a mindinkább szűkülő fenntartói támogatás miatt egyre több, nagy tömeget vonzó, jelentős saját bevételt hozó kiállítást, rendezvényt kell szervezniük. Szándékosan időzítették például a februári holt szezonra a A hivatása kézilabdázó című tárlat megnyitását, amelytől a kézilabdasport fellegvárának számító Veszprémben azt várják, hogy télvíz idején is több ezren tekintik majd meg.

Nem terveznek időszakos leállást takarékossági okok miatt a Hajdú-Bihar megyéhez tartozó és a Debrecen város által fönntartott múzeumokban sem. Igaz, a debreceni Déri Múzeum átalakítás miatt eleve zárva van, s a megnyitás még hónapok múlva várható. A kulturális intézmények területén viszont próbálkoztak ideiglenes bezárással, ám az nem vált be: a megyei önkormányzat fenntartásában működő Méliusz Juhász Péter megyei könyvtárat tavaly egész január hónapban zárva tartották, amivel mindössze 2 millió forintot spóroltak. Mivel azonban a könyvtárba sok diák és nyugdíjas jár újságot, könyvet olvasni és internetezni, pont rajtuk, a kispénzűeken csattant az ostor. A megye vezetése azt ígéri: idén nem lesz ilyen takarékossági leállás.

Szolnokon a Damjanich János Múzeum nem zár be, csupán decemberben tartott szünetet, karácsony és szilveszter között. Zárva van viszont a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Zempléni Múzeuma a szerencsi Rákóczi-vár felújítása miatt, január 6. óta. Csak a kutatószolgálat működik. A nyitás március 1-jén várható. Zárva a monoki Kossuth-ház is. Télen csak előzetes bejelentésre nyitják ki. Az önkormányzat – úgy tudjuk – vissza akarja adni az államnak, mert nem tudja fenntartani.

Szegeden a Móra Ferenc Múzeum és a Csongrád Megyei Múzeumok sajtóreferense, Medgyesi Konstantin arról tájékoztatta tudósítónkat: náluk azzal kalkulálnak, hogy a bezárás egyelőre nem éri meg, ezért nem is történt eddig ilyen Csongrád megyében. Kivéve például az olyan kisebb múzeumokat, mint a szentesi Péter-Pál-ház, ahol télen kulcsos rendszer működik. Náluk a megyeimúzeumi szervezetben ugyanis – mint a sajtóreferens mondja – a munkatársak amunkahelyükön,műtárgyakkal dolgoznak, így a helyiségek tekintélyes részét akkor is fűteni kell, ha a kiállítás nem látogatható. Kényszerszabadságban még nem gondolkodtak. Mint minden megyében, ott is csökkent 2011-ben a megyei hozzájárulás a múzeumi költségvetéshez, a 330 milliós tavalyi támogatás majdnem harmadára. De a megyétől meg nem kapott részt a nagy régészeti feltárások bevételeiből igyekeznek megszerezni. A régészeti bevételek 25 százaléka ugyanis – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – múzeumfenntartásra és raktározásra fordítható. Mint emlékezetes, az 500 millió forint feletti összköltségvetésű beruházások (például autópálya-építések) előtti régészeti feltárások jogát tavaly, a kormányváltást követően kapták viszsza a megyei múzeumok.

A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága viszont február 1-jétől bezárta Pécsen néprajzi, természettudományi és várostörténeti kiállítását. Április 15-ig ezek a múzeumok csakis előzetes bejelentkezés alapján látogathatók. Az átmeneti bezárással az évi 260 millió forintból gazdálkodó igazgatóság havonta egymillió forintot takarít meg, amire szükség is van, hisz a megyei önkormányzat – várhatóan – milliókkal kevesebb támogatást tud nyújtani múzeumainak az idén, mint 2010-ben.

Ami a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságát (ZMMI) illeti, a kassza novemberre kiürült, ezért Vándor László igazgató úgy határozott: több kiállítóteremben, épületben is kényszerszünetet rendel el. A döntés komoly vitákat szított, de végül a Zala Megyei Önkormányzat, miközben dörgedelmes közleményben „szidta meg” az igazgatót, gyorssegélyt adott, így a kényszerszünet nem tartott sokáig. Vándor László – aki egyben a Megyei Múzeumok Szövetségének elnöke is – azóta nyugdíjazását kérte, és az országos szövetség éléről is távozik, ezt várhatóan a szervezet csütörtöki közgyűlésén jelenti be. A most leköszönő elnök szerint nem lesz könnyű dolga utódainak, mert a megyei múzeumok továbbra is tragikus pénzügyi helyzetben vannak. Mint mondta, a jelenlegi kormányzat viszszaadta ugyan az előző ciklusban elvett régészeti feltárási jogot, ám mára kiderült, korai volt az örömük. A feltárással „keresett pénz” ugyanis az esetek zömében nem ellensúlyozza a megyei múzeumokat 2011-től sújtó elvonásokat. Vándor László szerint az éves költségvetés továbbra sem elég arra, hogy kifizessék a rezsit és a dolgozók bérét, így a kényszerszünetek sok helyen rendszeressé válhatnak.

A Budapesti Történeti Múzeumnál idén nem lesz szénszünet vagy csökkentett idejű nyitva tartás, tudtuk meg Bodó Sándor főigazgatótól. Utoljára öt évvel ezelőtt volt ilyenre példa. Akkor – mivel erre a közalkalmazotti törvény lehetőséget ad – munkatársaik otthon és kutatóhelyeiken végezték munkájukat, a teremőröket pedig fizetés nélküli szabadságra küldték. Ezt azonban még egyszer nem szeretnék alkalmazni, annak ellenére, hogy idén a BTM támogatását is csökkenteni fogja az önkormányzat. A nagy állami múzeumoknál sem alkalmazzák a szénszünet vagy a csökkentett téli nyitva tartás eszközét. Egyedül az Iparművészeti Múzeum nagytétényi kastélymúzeumában találkoztunk ilyesmivel: a kastélymúzeumban található bútorgyűjtemény a téli hónapokban csak szombaton és vasárnap fogad látogatókat. A Természettudományi Múzeumban, ahol 2000 táján még sor került ilyesmire, korábban lapunknak azt nyilatkozták: csak zavart okozott a téli átállás kommunikálása, s rosszat tett a megítélésüknek, ha valaki a megszokott időpontban télen nem tudott megnézni egy kiállítást.

A Kossuth-házat, úgy hallani, visszaadná Monok az államnak, mert nem tudja fenntartani
A Kossuth-házat, úgy hallani, visszaadná Monok az államnak, mert nem tudja fenntartani
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.