Jeff Bridges: A jó film önmagában még nem elég

Feltámad a western műfaj a Coen testvérek legújabb filmjében, A félszeműben. A címszerepben látható Jeff Bridges a hatodik Oscar-jelölést kapta meg az alakításáért, és mint mondja, az iszákos pisztolyhőst józanul lehetett legjobban eljátszani. A neves színész a Berlinalén adott interjút a Népszabadságnak.

– Azt olvastam, hogy sokáig nem is akarta vállalni a szerepet.

– A Coen testvérek a kedvenc rendezőim, korunk nagymesterei. Megdöbbentő, hogy milyen könnyedén készítenek filmeket. Ha egy filmterv esetében az eszükbe jutok, akkor érzem, igencsak érdemes odafigyelnem. De amikor A félszemű előkészítése idején felhívtak, valóban nem voltam túl lelkes, mivel John Wayne már eljátszotta a szerepet. Aztán azt mondták, hogy a filmnek semmi köze sem lesz a korábbi verzióhoz, olvassam el a Charles Portis-regényt és ha még akkor sem látok benne fantáziát, akkor feladják. Végülmeggyőztük egymást, hogy ők nem remekeet készítenek, én meg nem John Wayne-t utánzom majd.

– A Coen testvérekkel már dolgozott korábban együtt A nagy Lebowskiban.

– A nagy Lebowski az egyik legjobb amerikai film, akkor is ezt mondanám, ha nem én lennék a főszereplője. A hatása pedig egészen elképesztő. Tudja, hogy Lebowski fesztiválokat szoktak rendezni? Egészen szürreális. Két napon keresztül mindenki tekegolyókkal és fehér orosz koktéllal a kezében bulizik.

–Mikor döntötte el, hogy színész lesz? Azt hallani, hogy nagyon nehezen határozta el magát.

– Így van,már rég a filmezésből éltem, amikor tulajdonképpen véglegesen eldöntöttem, hogy ez lesz a hivatásom. Már több mint tíz film volt mögöttem, de valamiért azt gondoltam, hogy nem nekem való ez a munka. A fordulópont 1973-ban a The Last American Hero volt: akkor mondtam ki, hogy ebből elég, nem akarok tovább úgy élni, hogy mindig valaki másnak adom ki magam. Ekkor hívott fel az ügynököm, hogy John Frankenheimer szerepet kínált nekem az Eljő a jegesben. Simán visszautasítottam. Elképesztő botrány lett belőle, a legnevesebb művészek – neveket nem is merek említeni – hívtak fel felháborodva, hogy én hogy merem magam színésznek nevezni, továbbá, hogy barom vagyok, ha egy ilyen lehetőséggel nem élek. Semmi kedvem nem volt hozzá, de végül belementem. Nyolc hét próba és két hét forgatás alatt végül Frankenheimer kihozta belőlem a színészt. Ezután már nem volt kérdés, hogy az is maradok.

– Megbánt valamit a pályafutása ötven éve alatt?

– Minden fi lmemet vállalom, nem tartok semmit sem kudarcnak. Az viszont bánt, hogy annak idején kevés időt töltöttem az édesapámmal, ezért mindent elkövetek, hogy a családom mellettem lehessen. A félszemű forgatásán például a középső lányom volt az asszisztensem, de néha a feleségem is beugrott.

– Az ön által játszott karakter A félszeműben a történet jelentős részében részeg. Hogy lehet ezt az állapotot hitelesen eljátszani?

– Úgy, hogy az ember józan. Fiatal koromban egyszer elkövettem azt a hibát, hogy ittasan akartam eljátszani a részeget. A Kiss Me Goodbye forgatásán egyik nap reggel hétkor bedobtam néhány vodkanarancsot, mert tudtam, hogy Sally Fielddel lesz egy „részeg” jelenetem. Nos, az kétségkívül csodálatosan sikerült, de aznap és másnap már használhatatlan voltam. Azóta tudom, hogy elég, ha eljátssza az ember a dolgokat.

– Az első Oscar-jelölését huszonkét évesen kapta Az utolsó mozielőadásért. Most, A félszeművel már hatodszor nominálták.

– Rengeteg minden változott az elmúlt negyven évben. Röviden úgy tudnám megfogalmazni, hogy a show-bizniszből mára csak a biznisz maradt. Az utolsó mozielőadás idején nem voltak olyan gerillakampányok, mint manapság. Az egész Oscar-ceremónia egyetlen nagy marketingakció. „Ezek a legjobb fi lmek, ezeket mindenkinek látnia kell” – szinte most is hallom az üzenetet. A vörös szőnyeg körüli hisztéria pedig évről évre nagyobb. Ne értsen félre, nem mondom, hogy ez rossz, csak más, mint ahogy régen volt. Nagyon más.

– Akkor ezek szerint kisebb csoda, hogy élte első Oscarját épp egy kis független filmnek köszönhetően kapta meg tavaly.

– Szó sincs csodáról. Semmi sem véletlen. Az, hogy egy film jó, önmagában még semmire sem elég.Minden a forgalmazón múlik: ha komoly és erős cég áll egy film mögé, semmi sem lehetetlen. Az Őrült szív mögé az igen befolyásos Fox Searchlight állt oda, ők nagyon ráhajtottak a díjamra, és agyondolgoztattak a kampányidőszakban. Az Oscar kétarcú esemény, mert minde közben a szakma elismerése végül is mindenkinek nagyon jólesik.

– Az idei legjobb színészjelöltek közül önnek ki tetszett a legjobban?

– Colin Firth nagyon meggyőző A király beszédében.

– Jobb, mint ön A félszeműben?

– Ugyan már, nem lehet a hamburgert a délutáni teával összehasonlítani.

„Meggyőztük egymást, hogy ők nem remake-et készítenek, én meg nem John Wayne-t utánzom majd”
„Meggyőztük egymást, hogy ők nem remake-et készítenek, én meg nem John Wayne-t utánzom majd”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.