Ez is csak vicc?

A sándorgyörgyi humor lényege számomra különben egyáltalán nem a felszabadult nevetés.

A fiatalabbak először bizonytalankodnak: ki is ő? Aztán mikor eszükbe juttatom a Burda-szabásmintával útbaigazítást kérő fószert az utcán, mondjuk, egy „áhá” a válasz. A YouTube-on azért ők is látták már Sándor Györgyöt. A sándorgyurit. A kicsit idősebbekben elevenen él az utcai performance-ok abszurditása, a felfelé licit a bizományiban, a keserédes, pityeregve röhögős „keresek egy embert” akció, az „el vagyok tévedve” meg a többi kiváló jelenet, helyzet mind egy szálig, a könyvek, az önálló estek. Egy letűnt kor értékálló, lelkekbe vésett lenyomatai. De az idősebbek is azt kérdik: mi lehet vele most?

Vele most az van, hogy havonta pár estén elmegy a Shure Stúdióba, és a hihetetlen koncentrációt laza ujjgyakorlatnak álcázva: elvarázsol. Magával, hangsúlyaival, kimondott és a sorok között keresendő igazságaival. Válogatott jellemtelenségeivel.

Az elmúlt 45 év legfontosabb szövegeit mondja el, nem kronológiai sorrendben, hanem koherens egészszé szerkesztve amonológokat, szerepet hagyva a véletlennek, az improvizációnak. Nincs két egyforma előadás, még ha a gerinc ugyanaz is. A sándorgyörgyi humor lényege számomra különben egyáltalán nem a felszabadult nevetés,mintmondjuk, a másik nagy egyszemélyes dumagép, Hofi esetében volt. De hogy mi is akkor?

Sándor György mondta, az esteken ő is a közönség bejáratán érkezik a színre, csak kicsit hamarabb, mint a nézők. Egy alkalommal már álldogáltak néhányan a bejáratnál, s mikor megjött, egy ismerős megszólította: „Gyuri, olyan szomorúnak tűnsz. Vagy ez is csak vicc?” Hát ez, hát így.

Most képzeljék el, mi volna, ha nem volna Sándor György. Csak állnánk ott, térdig a vérkomoly valóságban, és keresnénk egy embert, mondaná el, miért vagyunk eltévedve, mik a közös hibáink. Hogy legalább azokon röhögjünk egy jót.

Infó

Sándor György: Válogatott jellemtelenségeim

Budapesti kamaraszínház Shure Stúdió (1075 Bp., Asbóth utca 22.) február 19­ én este fél 8.

Top 5

1. TANGÓ PILLANATOK

A Nemzeti Táncszínház előadása és tánctanítás a Várszínházban február 14­ én este 7­kor.

2. MACSKA A AFORRÓ TETŐN

Tennessee Williams­bemutató a Magyar Színházban február 17­ én este 7­kor.

3. PLETYKAFÉSZEK

Neil Simon bohózat a Centrál Színházban február 18-án este 7-kor.

4. A KOLONC

Pozsgai Zsolt pszichojátéka a Thália Színházban február 18­ án este fél 8­kor.

5. HAMLET

Ács János rendezésében a Győri Nemzeti Színházban február 19­ én este 7­kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.