Indulásra vár a kamikázetévé

Nem jó ómen, hogy elmarad az m2 csatornán induló gyerek-, ifjúsági és családi tévé első, március 15-re tervezett bemutatkozása. A „gyerektévétől” sokan sokfélét várnának, ám egyelőre nem tudni, milyen program készülhet el és mennyi pénzből.

Van olyan blogger, aki máris kamikázetévének nevezi az átlényegülésre váró m2 csatornát, élén az év elejétől kinevezett intendánssal, Süveges Gergővel. Az MTV korábbi műsorvezetőjének feladata, hogy kialakítsa a tervezett gyerek-, ifjúsági és családi tévécsatorna műsorrendjét, értékvilágát, műfaji sokszínűségét. Olyasmit kell teremtenie, amire a magyar televíziózás mindeddig nem volt képes – még a mainál bőségesebb finanszírozás időszakában sem. Mi több, amire a tehetősebb nyugat-európai közcsatornák sem vállalkoznak mindenhol, mert ha komolyan veszik, a gyerektévé sokba kerül.

Nagy-Britanniában például komolyan veszik. És ahogy a hazai médiarendszer sok kritikát kapott átalakítását az angol BBC jól működő központosított szervezetével indokolják, a tervezett hazai gyerekcsatorna mintája is lehet akár a brit CBeebies gyerektévé. A CBeebies jól működik, számos kiváló pedagógus és tévés szakember dolgozik műsorainak tervezésén, készítésén. Süveges intendáns szakmai stábja viszont egyelőre három emberből áll –mint azt legutóbb a Társadalmi Tanács a Gyermekbarát Televíziózásért nevű civil szervezet nyilvános ankétján elmondta.

Az intendáns nem tudja még, mennyi pénzből készíthet adásrendet, rendelhetműsorokat ahhoz a programhoz, amelynek a hivatalos bejelentés szerint már idén ősszel be kellene indulnia. A tervezés állítólag úgy történne, hogy a közcsatornák beadják programjavaslataikat a Médiatanácshoz, ahol megvitatják azokat, és eldöntik, mennyi pénz jut rájuk. Ezután a csatornák „visszabontják” a finanszírozást a műsorokra, amelyeket – elvileg – a Médiaszolgáltatástámogató és Vagyonkezelő Alap készít el. Hogy e rendszer bevezetése nem lesz fáklyásmenet, annak első jele, hogy máris lemondott az alap néhány hónapja kinevezett vezérigazgatója.

Ámde a gyerektévé szelleme már kiszökött a palackból. Az intendáns garmadával kapja az ötleteket, igényeket (lásd: m2intendans.blog.hu): milyen legyen a műsor. És attól függően, mely korosztályhoz tartozik egy-egy vélemény gazdája, különféle régi filmek, sorozatok, játékok elevenednek föl. Az említett civil beszélgetésen is érezni lehetett a hajdani MTV fénykorának gyerekműsorai iránti nosztalgiát. Nem meglepő, hiszen az utóbbi két-három évtizedben, mióta megszűnt a köztévé gyerek- és ifjúsági részlege, másról sem lehet hallani, mint Mazsola, Mézga család, Vuk és a többiek legendájáról.

Az intendáns higgadtan reagált: retrosáv természetesen lesz gyerekeknek és felnőtteknek is (hiszen a „családi” tévé célközönségébe a szülők, nagyszülők is beletartoznak), de nem állhat kizárólag archív műsorokból az adás, legyenek bármilyen példaadók is azok. Új ötletekre, új műsorokra, sorozatokra, filmekre, animációkra, mesékre, játékokra lesz szükség, amelyeket részben meg lehet vásárolni a piacon, de jelentős részben itthon kell előállítani őket. Ám a magyar gyerektévének nemcsak széles választékot kell kínálnia ahhoz, hogy sikeres legyen hanem számos feladatot is vállalnia kell: oktasson, neveljen, akár családpótló legyen, és így tovább. Mert elhangzott, hogy a szegény, szétesett családokban néznek a leghosszabban tévét a gyerekek, napi átlagban öt órát. Szoba-konyhás lakásokban, ahol nincs mód átmenni a másik szobába, és sokszor a kábeltévés szolgáltatást sem tudják megfizetni, hogy ki-ki a saját igényei szerint kapcsoljon rá a kívánt műsorra.

Süveges Gergő leszögezte, az éles ellentmondásokkal terhes társadalom valamennyi igényének az új csatorna nem fog megfelelni. Egyébként is – tette hozzá –, a tévé mint technikai eszköz leáldozóban van. A tévéképernyő ma már csak az egyik mozgóképfelület. Persze sokaknak még az egyetlen. És a legszegényebbek az m2-t – lévén műholdas, kábeles szolgáltatás – ezután sem fogják látni, az m1 mellett továbbra is a két kereskedelmi csatornát nézik majd.

Az intendáns mindazonáltal ígérte, ha pénzük lesz hozzá, széles körű együttműködésre törekszenek mindazokkal, akik segíthetnek a gyerek- és ifjúsági műsorok készítésében. De tudja, hogy kompromisszumokat kell majd kötnie. „Nem jelentkeztem intendánsnak, és csak addig maradok az, amíg vállalhatom a feltételeket” – szögezte le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.