Nincs kint a vízből a Tündérpalota

Gumicsizmában inthetnek búcsút 1,9 millió eurónak az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársai. A támogatást két éve nyerték székhelyük, a Tündérpalota felújítására a Norvég Alaptól, amely a pályázati feltételek nem teljesítése miatt sosem tudta átutalni azt. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az előző tárcát teszi felelőssé a pénz elkótyavetyéléséért, miközben a beázó épületben a muzeológusok már a tavaszi esőktől rettegnek.

Lelkesen mesélt róla 2009 nyarán az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) igazgatóhelyettese, Munkácsy Gyula, mi minden újul majd meg roskadozó Tündérpalotájukban, azaz az egykori tisztviselőtelepi gimnáziumban – hála az Európai Gazdasági Térségnek (EGK) és a Norvég finanszírozási mechanizmusnak. Tőlük nyertek ugyanis 1,9 millió eurónyi támogatást az OPKM épületének korszerűsítésére. Ha a kezükbe kaphatták volna az összeget, talán mostanában már kiállításmegnyitójukra csábítanának. Csakhogy magyar részről a szerződést már nem ők, hanem az az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szignálhatta, amely alá a múzeumot és a könyvtárat az előző kormány 2007-ben – sokaknak érthetetlen okból – besorolta. Ezzel a megoldással az OPKM vezetése egyáltalán nem lát már bele a pénzügyekbe.

Az egykori tisztviselő-telepi főgimnáziumban többek közt korhű osztálytermeket alakítottak volna ki
Az egykori tisztviselő-telepi főgimnáziumban többek közt korhű osztálytermeket alakítottak volna ki

Vagyis képtelenné vált bármilyen múzeumszakmai vagy állagmegóvó intézkedésmegtervezésére. Így nemcsak a műtárgyraktárak porzó szőnyegpadlóit, korhadó ablakkereteit nem cserélték ki, és a beázástól penészes falak felújítása marad el, de szakmai álmaik is megvalósulatlanok maradtak. A pályázati pénzből szerették volna ugyanis a szecessziós iskolaépületben megvalósítani a korhű tantermeknek berendezett kiállítótereket, iskolai szertáraknak látszó raktárakat, az ivókutakat, a konyhakertet, a régies hangulatú pedellusfülkét. Munkácsy Gyula 2009-es nyilatkozata azzal a (még) bizakodó mondattal zárult: „kollégáival együtt türelmesen várják, hogy a fejük fölötti két szerv – a kultusztárca meg az OFI – aláírja a pályázati önrészt garantáló szerződést”.

2010 decemberére az álom végérvényesen semmivé vált. A lapok arról cikkeztek, hogy a Tündérpalota rendbetételére kapott külföldi pénzt a felelősök sikeresen elúsztatták: a 2011 áprilisáig befejezendő felújítás még el sem kezdődött. Megkerestük a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális, majd oktatási államtitkárságát – közös nyilatkozatuk szerint az 1,9 milliós beruházás egyértelműen az előző kormány hibájából hiúsult meg. Elmondták, hogy az OPKM épületének felújítása, gyűjteményének bővítése és gondozása című projektet még az OFI korábbi főigazgatója, Farkas Katalin kezdte el, a támogatási szerződést is ő írta alá 2009 szeptemberében. A közbeszerzést azonban sem ő, sem 2010 elején kinevezett utódja, Csekő Krisztina nem indította útjára. A NEFMI tájékoztatása szerint az utóbbi a közbeszerzési kiírásokat is csak 2010 szeptemberében küldte meg véleményezésre a tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkárának.

Állítólag az OFI-vezetésnek a problémát kezdettől az önrész előteremtése jelentette, bár a tárca már első megkeresésükkor kijelentette, hogy az önrész összegét tőlük se reméljék. (Rossz nyelvek szerint az alapvetően hivatalként működő OFI egyszerűen érdeklődését veszítette a projekttel kapcsolatban, amikor bebizonyosodott, hogy iroda- és egyéb infrastruktúra-fejlesztésre nem költhet majd az OPKM-felújításra szánt pénzből.) A NEFMI sajtóosztálya hozzátette azt is: az OFI a minisztériumon belül az új oktatásért felelős államtitkárhoz tartozik, aki a hiányzó önrészt (69,36 millió forintot) végül bekalkulálta a 2011. évi költségvetésébe.

De mivel a projekt egy műemlékben, a Tündérpalotában zajlana, ráadá sul könyvtár- meg múzeumfelújításról szól, ezért abban szakmailag a kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza is érintett. Őt állítólag meg sem kereste problémáival a korábbi OFI-vezetés. Ennek ellenére – tudatta a NEFMI – Szőcs megpróbált lendíteni az ügyön: megkereste a norvég nagykövetet, hogy támogassa a meghiúsulni látszó projekt folytatását. Navracsics Tibor minisztertől pedig a szükséges hazai forrás előteremtéséhez kért segítséget. Úgy tudjuk, meg is kapta: így a 2011. április 30-i határidő lejártát követően is be lehetett volna fejezni a munkálatokat, még a késés miatt fizetendő többletköltségre is futotta volna.

Információink szerint azonban az OFI mindezzel elkésett. Mivel hónapokig „elfelejtette” tájékoztatni e külföldi támogatás hazai bonyolítóját, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) arról, hogy képtelen lesz időben lebonyolítani a projektet, tehát hosszabbításra lenne szüksége, az NFÜ az előírt hazai forrás hiányában 2010 decemberében visszavonta a Tündérpalota felújítására nyert támogatást. Hiába szerzett utólag némi hazai forrást Szőcs Géza államtitkársága, és hiába próbálta az OFI még közvetlenül a brüsszeli irodánál is elintézni a hosszabbítást.

Eddig a tények. És most jöjjenek a kérdések: romolhat és ázhat-e még addig a Tündérpalota, gyomrában a sok millió forint értékű műtárgyállománnyal, hogy végül a bezárását is el kelljen rendelni? (Másfél évre egyszer már becsukták az állandó kiállítást az áldatlan állapotok miatt, és egyszer az OFI is költött 30 milliót az épületre, amelyből befoltozták a beázást okozó legnagyobb lyukakat, és építettek egy liftet.) Másrészt: meddig maradhat közgyűjteményi feladatai ellátására képtelen szervezeti rendszerben, az OFI hivatali monstruma alá gyömöszölve az OPKM? Amely egyszerűen csak múzeum meg könyvtár szeretne lenni. És megúszni az egészet szárazon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.