A 16×16 centiméteres Teremtés

Hagyjuk most a suttogó fenyves zöld erdő előterében legelő kicsiny birkákat, az egy szál kovbojkalapban pucsító szépleányokat és a fluoreszkáló gyermekunikornisokat másra, inkább azt nézzük meg, hogy állunk a nagy klasszikusokkal – gondoltunk egy nagyot. Mit szeretne a legnagyobb f betűvel írt festészetből leginkább viszontlátni falán a magyar? – firtatjuk ezúttal.

A barkácsáruházak lakberosztályain és a lakberáruházak dekorosztályain – ha hiszünk abban, hogy a kínálati oldal ismeri a keresleti oldal igényeit, márpedig higgyünk nyugodtan – Michelangelo az úr, nyugtázhattuk. Igaz, hogy a nagy reneszánsz mester csak egyetlen munkájával tudott betörni e piacra – konkrétabban a vécécsészében fogat mosó majom és a lobogó füllel robogó kiselefánt közé –, az Ádám teremtésével, de azzal nagyon; a jelek szerint a majdnem összeérő mutatóujjakat ábrázoló részlet a legkapósabb, szinte minden méretben kapható, így például egy helyütt 16×16 centiméteres nagyságban is „Vászonkép Afrika” címmel. Szép számban láttuk viszont a polcokon Raffaello tűnődő angyalkáit is (a Sixtusi madonna c. alkotásról), bár nem mindig együtt, népszerű az egyangyalos változat is, főleg a bal oldali figura, amelyik a tenyerében nyugtatja kicsiny állát. Keretben és úgynevezett Jumboposzter formátumban is könynyen hozzáférhető a mű.

A bronzérmes egyértelműen Gustav Klimt, aki részint pipacsos mezőjével, részint aranyolt nőalakjaival hódít, többnyire 15×10 centiméteres kivitelben, „Művésznyomatok vegyesen” felcímmel. Ugyanebben a kiszerelésben találkoztunk Monet A felkelő nap impressziója és Bárkák c. remekművével, Van Gogh ciprusaival és Renoir Bál a Moulin de la Galette-ben című opuszával. Más kiszerelésben nem.

A közérdeklődés mibenlétéről még árnyaltabb képet rajzolnak a Hollósi Galéria nevű webáruházban tapasztaltak. A Kínában készült, kézzel festett olajfestményeket (!) kínáló kereskedés 35 ismert mestertől tart másolatokat, Botticellitől Jack Vettrianóig. A weblap aktuális top 10-es listáján a szecesszió diadalával szembesülhetünk, az első, az ötödik, a hetedik és a kilencedik legnépszerűbb munka egyaránt Klimt-reprodukció (A csók, Három életkor, Adele Bloch- Bauer képmása, Életfa), a második és tizedik hely Henri Matisse-é (Lány tulipánokkal, Fekete-arany akt). A tabellán találjukmég Dalí LedaAtomicáját, egy Canalettót (A Canal Grande és a Santa Maria della Salute), egy Vettrianót (A levél), valamint egy Van Goghot (Út ciprussal és csillaggal). A variációs lehetőségek száma hatalmas, minden egyes kép kilenc különböző nagyságban kapható, a magunk részéről garzonba a 30×40-es kivitelt, panelba a 60×90-es, a belpesti belmagasságokba a 75×100-as, az agglomerációs neobarokk paloták végtelen légköbmétereibe pedig a 120×80 centiméteres verziókat javalljuk. A képek ára kizárólag a mérettől, tehát a felhasznált vászon kiterjedésétől és a festék menynyiségétől függ.

A művésznyomatokat (is) forgalmazó kecskeméti SzínKép Design és Galéria kínálatának durván húsz százalékát adják ki a klasszikus mesterek reprói, a 12 000-es felhozatal nagyobbik része számon tartott, de kevésbé vagy alig ismert, mondjuk így: másodvonalbeli kortárs alkotók munkáiból áll össze – festett képet a tágabb közízlésről a vállalkozás tulajdondosa. Felföldi Mihály megjegyezte: lehet, hogy a nagy kortársak is jobban szerepelnének, ezek a másolatok azonban a jogdíjak miatt egy noname poszter árának akár az ötszörösébe, úgy negyvenezer forintba is belekerülhetnek, így nem nagyon kapkodnak utánuk. Példaként Hundertwassert említette, akitől egész 2009-ben összesen három kópiát tudtak eladni.

A klasszikusok toplistáján hosszú évek óta az impresszionisták, az expresszionisták és a szecessziós mesterek állnak az élen, Monet, Renoir, Van Gogh, Degas, Matisse, Klimt és Mucha, természetesen a legismertebb műveikkel. Az élcsapatba náluk Picasso, Dalí és a korábbi művészek, mint Michelangelo vagy Leonardo éppen hogy csak beférnek. A galériás megjegyezte: érzékelhetően megdobja a forgalmukat, ha valamely alkotó munkáiból nagy érdeklődéstől övezett kiállítást rendeznek.

A lakber- és barkácsáruházakban egyáltalán nem láttunk reprót magyar festőtől. Hollósiéknál hét híres hazánkfia alkotásaiból lehet olajmásolatot rendelni, Munkácsyból 15-öt, Markó Károlyból ötöt, Szinyei-Merséből hármat, Ferenczy Károlyból kettőt, Lotz Károlyból, Csontváryból, Dorfmeister Istvánból egyet-egyet. A kecskeméti galériában még ennél is rosszabb az arány: a nagyjából háromezer nyomatból alig hetven készült magyar mester műve után.

Kicsi, de szép...
Kicsi, de szép...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.