Tárlatlátogatás a Google-lal

A brit képzőművészet fellegvárában, a Tate Britainben indította útjára legújabb technikai vívmányát a Google. Házigazdaként Sir Nicholas Serota igazgató, a Google képviseletében pedig Nelson Mattos műszaki elnökhelyettes és Amit Sood, a projekt irányítója mutatta be a világ tizenhét vezető múzeumával kialakított együttműködést. A kedd déltől minden böngésző számára elérhető www.googleartproject.com honlap óriási előrelépést jelent a művészet rajongói számára, mert hasonló közelségbe majdhogynem magukban a múzeumokban sem jutnak az alkotásokhoz. A Google munkatársai a már széles körben használt Street View technológiával felvértezve az elmúlt másfél évben kilenc ország tizenegy városának tizenhét intézményével vették fel a kapcsolatot, köztük természetesen a Tate Britainnel, a londoni National Galleryvel, a New York-i Frick Collectionnel, a Metropolitan Museummal, a MoMA Modern Múzeummal, az amszterdami Rijksmuseummal, a moszkvai Tretyakov Galériával és a szentpétervári Ermitázzsal, miközben feltűnően hiányzik a párizsi Louvre, a bécsi Kunsthistorisches Museum és a magyar Szépművészeti Múzeum is. Kirekesztésről ugyanakkor nincs szó, csak arról, hogy a nagyszabású kezdeményezés első állomásánál tartanak.

Az új portál nemcsak bemutatja az egyes múzeumokat, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a virtuális látogató úgy haladjon végig a termeken, mintha valóban ott lenne. Az Art Project böngészői kiválaszthatják a számukra különösen érdekes festményeket, és annak legapróbb részleteiben is elmélyedhetnek. A képernyőn feltűnő információs panel szöveges tájékoztatással szolgál az alkotóról, de egy kattintással lehívhatók a témához kapcsolódó YouTube videóklipek is. A sajtótájékoztatón azt a speciális kézikocsit is meg lehetett tekinteni, melyről az operatőr 360 fokos felvételeket készített az egyes múzeumi termekről, szám szerint 385-ről. Az egyszerre szórakoztató és tanulságos művészettörténeti tallózás során egy-egy, a tizenhét múzeum által „benevezett” festményt szupermagas felbontásban is meg lehet tekinteni: ezek a felvételek mintegy hétmilliárd pixelt tartalmaznak. Egyelőre több mint ezer festményből áll az Art Project képtára. Néhány kattintással bárki összeállíthatja saját, noha csak a számítógépen hozzáférhető képgyűjteményét. A honlapot ez az applikáció különösen alkalmassá teszi arra, hogy például diákok vagy más csoportok közösen végezzenek el művészettörténeti feladatokat.

A világ számos nagy múzeuma készítette el már korábban gyűjteményének adatbázisát és biztosít online hozzáférhetőséget annak valamely részéhez. Ahogy a Google projekt közreműködői elmagyarázták, a legfőbb újdonság a termeken való „végigsétálás” lehetősége, annak érzékeltetése, ahogy a festmények ténylegesen láthatók. Sir Nicholas Serota nem tart attól, hogy az Art Project nyomán kevesebben keresik fel a múzeumokat. Nem lát biztonsági veszélyeket abban sem, hogy a képtolvajok alaposan felmérhetik az érintett múzeumok elrendezését, a biztonsági kamerák pozícióját. Egy újságírói kérdésre válaszolva Amit Sood elismerte, hogy nem mindig sikerült elérni a legmegfelelőbb hatást: a helyzet tehát az, hogy a személyes élményt semmi nem pótolhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.