A Múzeumkertben aláássák Arany Jánost

A kormány visszavonja a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe, PPP-konstrukció keretében tervezett mélygarázsról szóló kormányhatározatot – adta hírül az MTI a Magyar Közlöny pénteki számára hivatkozva. A jelenlegi kormány ezzel visszavonja a mélygarázs PPP-konstrukció kereté ben történő megvalósításáról szóló 2005-ös, és az azt módosító 2006-os kormányhatározatot.

Megkérdeztük a Nemzeti Múzeum főigazgatóját, mit is jelent ez. Csorba László kijelentette: nem a tavaly kidolgozott múzeumbővítési tervek támogatásának visszavonásáról van szó, hanem arról a korábbi mélygarázs-építési tervről, amelyet még 2005-ben határoztak el a Pollack téri mélygarázshoz csatlakozóan, s amelyet aztán engedélyezés közben a Levegő Munkacsoport meg is támadott a kert néhány öreg fájának kivágása miatt, így a jogerős engedélyig el sem jutott ez a terv. Ez a 2005-ös elképzelés közben le is került a napirendről: tavaly nyáron a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkári szinten leállította ezt az el sem indult beruházást, amikor az új kormányzat felülvizsgálta a korábbi PPP-szerződéseket. Végül is ez jelent meg most a Magyar Közlönyben.

A mélygarázs egyébként sarkalatos kérdés a Nemzeti Múzeum körüli fejlesztések tekintetében: 2000-ben a múzeum elé terveztek egy kétszintes mélygarázst, ám kiderült, hogy az Arany János-szobor alatt és több irányban az épület előtt egy XVIII. századi pincerendszer húzódik, és mivel megtartandónak ítélték, megakadályozta a mélygarázs megépítését. 2005-ben született a fentebb már említett új elképzelés: az épülő Pollack téri mélygarázshoz csatlakozó, PPP-konstrukcióban megépülő mélygarázsról, melynek megvalósítását tehát hivatalosan most állították le.

Közben azonban 2010 tavaszán nemzetközi építészeti pályázatot írtak ki a múzeum bővítésére, melyet a Mányi István Építész Stúdió nyert meg. Mányi István és munkatársai újólag a múzeum elé terveztek kétszintes, föld alatti bővítményt, melynek alsó szintjét foglalná el az autóparkoló. Ha a tervhez meg lesz minden hatósági engedély, akkor része lesz annak a pályázatnak, amelyet a 2013-ban felszabaduló uniós támogatásokra nyújt majd be a múzeum – mondta lapunknak Csorba László főigazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.