Ír úr

A postássztrájk miatt nem kapta meg a zenekar táviratát, és néhány órát elkésett a meghallgatásról.

Mostanában ezt teszi velünk a Concertino Budapest: kihagyhatatlan koncerteket szervez, nem saját jogon, hanemmert olyanművészeket hív meg, akiket látnunk és hallanunk kell. Két hete sincs, hogy Borisz Berezovszkijjal játszottak, és már Sir James Galway áll előttük, kettősminőségben, fuvolistaként és karmesterként.

A karmester Galway még kihagyható lehetne, de a fuvolistát hallani kell. Fuvolázó legenda, a XX. század egyik legismertebb klasszikus zenésze, a fuvolisták között messze ő készítette a legtöbb lemezt, az eladott példányszámok 30 millió fölött járnak. Furcsa igazságtalanság: a fuvola talán a legnőiesebb hangszer, mégis a leghíresebb előadók kivétel nélkül férfiak, közöttük is Rampalmellett ez a szakállas belfasti úr a legnagyobb sztár.

Belfast is, Rampal is fontos szerepet játszott Galway életében. Belfast nemcsak a veszélyes város, ahol harckocsik grasszálnak az utcán, de az ír fuvolazenekarok otthona is. A hagyomány ma is él, bár nem annyira eleven, mint Sir James ifjúkorában, amikor még a rokonokkal vonulgatott ő is, fújva a flótát. Jean-Pierre Rampal meg maga volt a hangszer, sőt, maga a zene, Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője egyszer azt mondta: a legnagyobb muzsikus, akivel valaha játszott Rampal volt. Pedig a zenekarnak szép listája van nagy nevekből.

Galway életrajzábanmindig szerepel a tanárok között, bár ő maga azt mondja, Rampal egyáltalán nem tanított, egy óra vele az leginkább az osztrigák, borok és sörök körül zajlott, de ki tudja: talán az élet ismerete is hozzátartozik a nagy muzsikus neveléséhez.

Mindenesetre Galway a francia iskolát Gaston Crunelle irányításamellett járta ki,majd kezdődtek a zenekari évek. Véletlenül mindig a legjobb helyeken, a nagy londoni zenekaroknál, mígnem 1969-ben a torzonborz fiatalember jelentkezett a Berlini Filharmonikusokhoz meghallgatásra. A postássztrájk miatt nem kapta meg a zenekar táviratát, néhány órát késett a meghallgatásról, de attól még ő volt a legjobb. Persze, hogy fölvették. Csakhogy Herbert von Karajantól fölfelémár nem vezetett út, így néhány évmúlva önállósítottamagát, s lett belőle az, aki ma is: a világ legismertebb fuvolistája. A leghíresebb ír muzsikus. Olyan ember, aki miatt a közönségMercadante fuvolaversenyét ismeghallgatja, aztán kellemes meglepetéssel konstatálja, hogy egyáltalán nem rossz muzsika. Zenész, aki egyforma könynyedséggel játszik az aranyból öntött csodafuvolán és az ír bádogfütyülőn, akinél Mozart úgy mai, mint egy popdal, és a Titanic-film dala olyan nemes vonalú, mintha igazi nagy zene volna. Nincs menekvés: meg kell néznünk magunknak, ki is ez az ember.

Infó

James Galway fuvolázik és vezényel Mozartot, Mercadantét, Schubertet a Concerto Budapest hangversenyén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben január 30-án este fél 8-kor.

Top 5

1. Budapest Saxophon Quartet

a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban január 31-én este 7-kor.

2. 200 éve született: Erkel, Schumann, Liszt

a Debreceni Egyetem aulájában február 1-jén este 7-kor.

3. Los Angeles-i Filharmonikusok

a Művészetek Palotájában frbruár 2-án este fél 8-kor

4. Szabadi Vilmos (hegedű), Kovács Szilvia (brácsa)

az Óbudai Társaskörben február 5-én este 7-kor.

5. 600 év hangszercsodái gyerekeknek

Mandel Róbert a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban február 6-án délután 4-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.