Gyerünk moziba!

Óvodáskorában azért nem visszük moziba a gyereket, mert félünk: szomjas lesz, éhes, unja, fél, pisilnie kell. Az Odeon mozisok és a noha stúdiósok viszont úgy gondolják, vétek elfecsérelni ezt az első pár évet. Négy–kilenc éveseknek szóló filmklubjuk következő vetítésén az Égig érő fű című klasszikus szerepel. És még egy kertészt is meghívtak.

A mozi írott-íratlan szabályaival meg annak kultúrájával ismerteti meg a gyerekeket a Noha Stúdióval együttműködő Odeon mozi. Utóbbit talán nem kell bemutatni, a Noháról viszont annyit el kell mondanunk, hogy az egy speciális találkahely Budapest XIII. kerületében, ahol „művészeti ágak, testmozgás, zene, önkifejezés és emberek találkozhatnak. Egy zug, ahol fiatal iparművészek dolgoznak nap mint nap.” A két műhely közös ötlete az, hogy már az egészen kicsi (óvodás vagy kisiskolás) gyerekeket a filmvászonhoz szoktassák, aztán pedig segítsenek nekik abban, hogy a látottakat föl is dolgozzák. Mégpedig nemcsak a leghagyományosabb módon, beszélgetéssel, hanem ennél sokkal kreatívabb formában: játszva, újraélve, -teremtve.

Éppen ezért a havonta egyszer meghirdetett filmklubba igyekvő szülőknek legalább három-négy óra hosszára elfoglaltságot kell találniuk, ennyi idő elteltével mehetnek csak a gyerekért (bár az sincs megtiltva – sőt –, hogy maradjanak). A kölyköknek mindenesetre egy-egy foglalkozás komoly szellemi strapát jelent, ilyen hosszan koncentrálni – még ha játékról van is szó – ebben a korban kihívás. Mondhatni: állóképességnövelő, szóval a szünetekre jól jön a teli uzsonnás szatyor.

Állandó házigazda a kézműves­ kedésben és a drámapedagógiában is jártas Noha-munkatárs Soós Dóra legközelebb január 29-én, délelőtt fél 11­ től várja a családokat az Égig érő fű című klasszikussal. A vetítés utáni foglalkozáshoz Virág Nelli (lehet ennél szebb neve egy kertésznek?) érkezik vendégségbe. Talán beszél arról is, mitől tud úgy hiányozni az a szép, zöld gyep!

Infó

ODEON - NOHA -KLUB (meseklasszikusok kicsiknek) Odeon-Lloyd mozi (Budapest XIII., Hollán Ernő utca 7.) minden alkalommal fél 11-től fél 2-ig.

Top 5

1. ÉGIGÉRŐ FŰ 

Virág Nelli kertészel január 29-én

2. A MAJMOK KASTÉLYA

Kreif Zsuzsanna animációsfilm-készítővel február 26-án.

3. VILI A VERÉB

Szász Márk zenetanárral március 26-án

4. A HETEDIK TESTVÉR

Sátosi Ági, állatterapeutával május 7-én.

5. SZELEBURDI CSALÁD

Borsós Bori képzőművésszel május 28-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.